3. huhtikuuta 2011

Suklaata suklaata!

Kävin tutustumassa suklaakonvehtien valmistuksen saloihin Joensuun Iloisen Keittiön ja Karelian marttojen järjestämällä suklaakonvehtikurssilla. Opettajana kurssilla oli suklaaharrastaja Martti Havukainen. Säpinää ja tohinaa riitti kun suklaata sulatettiin ja täytteitä vatkattiin noin 15 hengen voimin marttojen opetuskeittiön tiiviissä tunnelmassa. Työskentelimme kurssilla pareittain ja jokainen pari teki hieman erilaisia konvehteja.Konvehtien valmistaminen aloitettiin suklaan sulattamisella. Käytössämme oli tummaa ja valkoista konditoriasuklaata sekä Lidlin tummaa (60%) ja valkoista suklaata. Martin mukaan Lidlin suklaat ovat oikein hyvä valinta konvehtien valmistamiseen kotona. Mikro hurisi, vesikattilat porisivat ja lämpömittareita uitettiin sulassa suklaassa.

Suklaan sulattamisen jälkeen tehdään kuoren valu konvehtimuottiin. Muottina voi käyttää muovisten ja silikoonisten konvehtimuottien lisäksi erilaisia jääpalamuotteja. Sulatettu suklaa kaadetaan muottiin. Ylimääräinen suklaa kaadetaan pois, jolloin muotin reunoille jää ohut kerros suklaata. Muotti laitetaan jääkaappiin noin 20 minuutiksi jäähtymään. Valuvaiheessa työskentelyä helpottaa kylmä kivilevy.


Tällaisia konvehtimuotteja ja muita suklaanvalmistukseen tarvittavia välineitä löytyy Iloisesta Keittiöstä!

Minä ja ihana työparini Cebic valitsimme suklaaksi valkoista ja melkoista taistelua saimme suklaan kanssa käydä. Kahdella ensimmäisellä valukerralla suklaa jäähtyi ja jähmettyi liian nopeasti mutta kolmannella ja neljännellä kerralla uhmasimme lämpötilaohjeita ja lämmitimme suklaan kunnolla juoksevaksi. Ja johan alkoi sujua!

Kuoren jähmettymisen jälkeen pääsimme täyttämään konvehteja. Täytteinä kurssilla käytimme erilaisia hilloja, soseita, lemon curdia, rommissa marinoituja rusinoita, ganachea ja marjoja. Cebicin kanssa täytimme konvehtimme kookoshillolla, lime-papaijahillolla, mulperihillolla ja lemon curdilla. Täyttämisen jälkeen konvehtien päälle vetäistiin vielä kerros suklaata ja konvehdit laitettiin pakastimeen puoleksi tunniksi.Kurssin päätteeksi nautimme pöydän antimista ja konvehteja riitti myös kotiin vietäväksi. Makumaailma oli huomattavasti täyteläisempi ja rikkaampi kuin esimerkiksi Pandan kohvehtirasiassa!Kiitokset kurssista järjestäjille ja Martille sekä kaikille kurssilaisille! Kurssin tunnelmista voit lukea myös Herkkusuulta ja Makeaahyvää-blogista.

6 kommenttia:

 1. Myö halutaan äitin kanssa siulta oppitunti tässä asiassa. Milloinka pidetään kurssi?

  VastaaPoista
 2. Oonkohan ihan tarpeeks pro teitä kurssittamaan mutta kyllähän myö voidaan joku kerta askarrella! Todennäköisesti hauskaa ois ainaki jos ei muuta! :D Ilmotelkee vaan millon isopahatäti on kulmilla niin katotaan sopiiko sit miulle! :)

  VastaaPoista
 3. Ootpas ihanan bloggauksen tehnyt! :) Ihan vesi herahti taas kielelle, kun konvehteja makusteli mielessään. Onneksi niitä on vielä kotona jäljellä :) Mulla on ollut varmaan kohta vuoden konvehtimuotti kotona, pitäs testata kun tuli sitä valkosuklaata vähän kotiinkin ostettua.

  VastaaPoista
 4. Oli kyllä tosi kivaa! Kiitos siulle taas laatuseurasta!! :)

  VastaaPoista
 5. Harmi, kun en enää mahtunut mukaan, kun ilmoittauduin. Herkullisen näköisiä, nam!

  VastaaPoista
 6. Voi kun oisitki ollu mukana! Ois ollu kiva tavata taas! :)

  VastaaPoista