18. syyskuuta 2011

Manteli-kermavanukas

Elokuun alusta alkanut hektinen elämänvaihe jatkuu vaan. Pojat aloittivat päiväkotiuransa ja minä palasin työelämään monen vuoden tauon jälkeen. Vaikka työpäivät ovat lyhyitä, on takki iltaisin melkoisen tyhjä. Keittiöön riittää energiaa juuri ja juuri sen pakollisen jauhelihakastikkeen tai lohikeiton verran. Leipää tulee leivottua viikonloppuisin pakastimeen ja pientä ekstrahommaa tulee tehtyä kiisselin keittämisen muodossa arkenakin. Mutta siinäpä se oikeastaan onkin.

Enin työnaloitusstressi ja –väsymys tuntuisi nyt alkavan väistyä ja olen enää normaalisti väsynyt. Pitkästä aikaa vietin myös lapsivapaan viikonlopun ilman mitään suunnitelmia ja pakollista ohjelmaa. Kaivoin jo viikolla reseptilaatikkoni esiin ja päätin viettää rentouttavia hetkiä keittiössä – ihan yksin! Jopa ruokakaupassa käynti oli nautinto – ilman kiirettä!

Aloittelin jälkiruokaosastosta ja tein elämäni ensimmäiset vanukkaat. Ja käytin elämäni ensimmäisen vaniljatangon. Eli taas on uutta opittu! Ohje on perinteinen vaniljavanukas jota on säväytetty hieman mantelilla (ohje Maku-lehden numerosta 2/11). Jos satut omistamaan tohottimen (eli semmoisen pienoispolttimen), saat tästä vanukkaasta helposti Creme Bruleen paahtamalla pintaan sokerikerroksen. Itselläni ei sellaista ihmettä (vielä ainakaan) ole, joten nautiskelin vanukkaani mansikkasurvoksen kera. Vanukas oli mielestäni melkoisen imelä joten sokeroimaton mansikka raikasti kokonaisuutta mukavasti.



4-5 vanukasta

2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
3 keltuaista
1 muna
1 dl ruokokidesokeria
0,5 tl manteliaromia

1. Mittaa maito ja kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet pienen veitsen terällä. Lisää siemenet ja tanko kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta vaniljatanko pois. Vispaa hieman jos vaniljansiemenet ovat nesteessä paakkuina!
2. Vatkaa keltuaiset, muna ja sokeri tasaiseksi, mutta ei vaahdoksi asti. Mausta manteliaromilla
3. Lisää kuuma maito-kermaseos munaseokseen huolellisesti vatkaten
4. Jaa seos pieniin uunivuokiin. Aseta vuoat isompaan vuokaan. Kaada isoon vuokaan kuumaa vettä niin että se ulottuu noin puoleen väliin pieniä vuokia
5. Kypsennä 150 asteessa 20-30 minuuttia kunnes pinta kestää kosketusta. Jäähdytä ja anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoamista. Tarjoa marjojen tai marjakastikkeen kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti