18. lokakuuta 2011

Marskin lihapullat

Lihapullat on maailman paras keksintö! Lihapullaohjeita on moneen lähtöön: on perinteisiä ja on eri tavoilla maustettuja ja sävytettyjä. Itse olen todennut tähän mennessä kaksi ohjetta ylitse muiden. Ensimmäinen (ja ehkäpä paras) on Nigella Lawsonin ohje ja toinen hyvä on italialaishenkinen tomaattikastikelihapullahässäkkä. Siltikin maailman parhaat lihapullat olen syönyt mummolassa lapsena. Niissä ei ole mitään erityistä, luulenpa että niiden salaisuutena on vanha valurautapannu, kunnollinen liha ja ujostelematon voin käyttö. Ruokamuisto jota en unohda!

Pitihän sitä taas sitten tehdä jotain hieman erilaista ettei elämä käy aivan tylsäksi tavallisten lihapullia pyöritellessä. Glorian ruoka&viini –lehden numerossa 6/2009 oli oikea kokoelma eri maiden pyöryköitä ja suomalaisena ohjeena oli Marskin lihapullat joista tein oman versioni.



n. 20 kpl

1 dl vaalean leivän muruja
0,75 dl vettä
2 rkl fondia
400 g naudan jauhelihaa
2 tl sipulijauhetta
1 kananmuna
60 g janssonfileitä
mustapippuria
suolaa

keitinliemi:

1,5 l lihalientä
3 dl keskiolutta

1. Valmista lihapullataikina: murenna vaalea leipä kulhoon ja kaada päälle vesi ja fondi. Sekoita ja anna turvota.
2. Hienonna janssonfileet ja lisää ne kulhoon. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä
4. Kiehauta lihaliemi kattilassa ja lisää sekaan olut. Kypsennä lihapullat liemessä pienissä erissä, noin 10 minuuttia. (Siivilöi liemi talteen ja käytä se kastikkeen valmistukseen)

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Olen nähnyt samanlaisen ohjeen nimellä Vorschmack lihapullat. Täytyy ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla. Mukavaa vivahdetta antaa tuo anjovis makuun.

    VastaaPoista