Kevät toi selkeästi sitruunabuumin keittiööni. Kirpeän raikasta tunnelmaa kaipaa pitkän ja pimeän talven jälkeen. Joku aika sitten tekemäni Lemon posset oli makeudessaan hieman pettymys, mutta tämä ihana sitruunapiirakka korvasi silloisen pettymyksen aivan täysin! Nyt oli sitruunan kirpeys ja sokerin makeus sopivassa tasapainossa. Piiraan pohja oli rasvainen ja tiivis ja täyte pehmeä ja kuohkea. Pinta tummui hieman liikaa paiston aikana joten leivinpaperi on aiheellista laittaa piirakan päälle kun pinta alkaa ruskistua. Ohje on Laura Calderin ohjelmasta muistilapulle kirjoitettu - epäilisin että jossain vaiheessa vuotta keppi ja kivi.
pohja:
1,75 dl vehnäjauhoja
ripsaus suolaa
0,5 rkl sokeria
100 g kylmää voita
1-2 rkl kylmää vettä
täyte:
3 kananmunaa
6 kananmunan keltuaista
2 dl sokeria
3-4 sitruunan mehu (n. 2 dl)
1,5 dl creme fraichea
1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Nypi kylmä voi sekaan. Lisää vettä ja nypi taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Nosta taikina jääkaappiin lepäämään
2. Valmista täyte: riko munat kulhoon ja erottele keltuaiset niiden joukkoon. Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella hetkinen. Lisää joukkoon sitruunamehu ja creme fraiche ja vatkaa tasaiseksi
3. Ota taikina jääkaapista ja kauli se levyksi. Muotoile levy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tai sit voit vain painella taikinan käsin - niinkuin itse yleensä teen
4. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 30-40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt mutta pehmeä. Tarkkaile pintaa paiston aikana ja laita päälle tarvittaessa leivinpaperi pinnan tummumisen estämiseksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti