Nappasin ässältä joskus mukaani paketin karitsan jauhelihaa ja hautasin sen pakastimen uumeniin odottamaan inspiraatiota. Inspiraatio löytyikin Glorian ruoka&viini-lehteä (numero 2/2013) lukiessa: mausteinen lammaspiiras!
Toteutin piiraan hiihtolomaviikolla aikuisten kesken. Kompastuskivi tässä ohjeessa oli ras-el-hanout –mausteseos, jota kaapissani ei ole. Googlailin tovin ajatuksena korvata seos siihen kuuluvilla mausteilla. Parista lähteestä löysin tietoa kyseisestä mausteseoksesta ja totesin sen sisältävän aivan tolkuttoman määrän jos jonkinlaista maustetta. Monia niistä maustekaapistani löytyi kyllä, mutta ei todellakaan kaikkia! Päädyin maustamaan lampaanlihan muutamilla mausteilla jotka kävivät hyvin yhteen ja toivat ruokaan lämpimän täyteläistä makua. Mausteita en sen tarkemmin mitannut, ripsaus sitä ja toinen tätä. Lopputulos oli aivan ihana! Suolainen salaattijuusto, makea tomaatti ja täyteläisen mausteinen liha muodostivat suussa sulavan kokonaisuuden.
taikina:
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl turkkilaista jogurttia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
täyte:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
nokare voita
400 g karitsan jauhelihaa
mustapippuria
inkivääriä
muskottipähkinää
paprikajauhetta
chilirouhetta
juustokuminaa
suolaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
100 g salaattijuustoa
rosmariinia
lisäksi:
1 kananmuna
1. Valmista taikina: sekoita jogurtti voihin. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi
2. Valmista täyte: Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista se. Lisää mausteet ja tomaattipyree ja anna hautua viitisen minuuttia välillä sekoitellen. Lisää viini ja kirsikkatomaatit ja jätä kastike kiehumaan hiljalleen siihen saakka kunnes pohja on valmis
3. Voitele piirakkavuoka (halk. 28cm). Ota taikinasta ¼ syrjään ja kauli loppu taikina ohueksi levyksi joka yltää reilusti piirakkavuoan reunojen yli. Painele taikina vuokaan kauttaaltaan ja leikkaa ylimääräiset taikinat reunoilta pois. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia
4. Ota piirakkapohja uunista. Murustele salaattijuusto lammastäytteen sekaan ja kaada se piirakkapohjan päälle. Ripottele päälle hieman rosmariinia
5. Kauli odottamassa oleva taikina kapeaksi levyksi ja leikkaa se suikaleiksi taikinapyörällä. Asettele suikaleet ristikoksi piirakan päälle. Voitele kananmunalla ja paista vielä 20 minuuttia kunnes pinta saa kauniisti väriä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti