2. huhtikuuta 2013

Rahkapiirakka

Pääsiäisen aika meni sairastaessa. Lieneekö ihan influenssa ollut kun niin sitkeästi piti kuumetta viisi päivää. Ja kuumeen kaverina tietenkin yskä, nuha, kurkkukipu, lihas- ja nivelkivut sekä mahtava päänsärky. Harvoin kuumetauti vetää oloni noin voimattomaksi, suurin osa päivistä meni maatessa kun ei yksinkertaisesti jaksanut olla pystyssä tai edes koneen ääressä istumassa. Pakolliset hommat sai tehtyä ajoittamalla särkylääkkeen oton sopivasti.

Koska äkillinen sairaus yllätti, niin johan Murphyn lakikin vaatii, että pääsiäiseen oli ennakkoon suunniteltu monenlaista kivaa tekemistä. Esikoisen syntymäpäiviä juhlittiin perjantaina - homma hoitui kyllä ihan mukavasti Ibumaxin voimin (ja meillä kaikilla oli niin mukava!). Lankalauantaina oli pöytä katettuna vanhempieni luona (Ibumaxin voimalla kävin syömässä lyhyen kaavan mukaan hieman savulohta, lammasta ja hirveä – vieläkin harmittaa kun ei ateriakunto ollut kohdillaan niiden herkkujen ääressä!). Pääsiäisen ajan ateriat kotiin oli myös mietitty viineineen ja jälkiruokineen ja tarvikkeet ostettu. Hieman typistetyt ateriat toteutin jollain tapaa – Ibumaxin voimalla luonnollisesti. Viinit jäivät kaappiin odottamaan aikoja parempia.

Maanantaina olo alkoi kohentua vähitellen ja sain tehtyä pojille lupaamani rahkapiirakan. Pullapohjaisen tietenkin! (Äitini oli kyllä tehnyt melkoisen hyvää muropohjaistakin piirakkaa, ohjeen voisin ottaa jos satut lukemaan tätä!) Äitini teki silloin ”vanhoina hyvinä pulla-aikoina” pullaa vähän väliä ja äidin tekemät pienet pullataikinapohjaiset rahkapiirakat olivat aivan ihania! Semmoinen elämys mielessäni aloin hommiin. Hyvää tuli tästäkin, mutta ei tietenkään samanveroista. Ei voi mitään, pullataikina ei ole ystäväni. (Ohje Yhteishyvästä 3/2013)



taikina:
3 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
n. 9 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää voita

täyte:
3 dl omenasosetta
2 kananmunaa
500 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua

voiteluun:
1 kananmuna

1. Lämmitä maito vähän reilusti kädenlämpöisesti. Vispaa sekaan hiiva, sokeri, suola ja kananmuna. Vispaa joukkoon jauhoja vähitellen. Kun taikina muuttuu raskaaksi vispata, jatka jauhojen lisäämistä käsin. Vaivaa lopuksi taikinaan pehmeä rasva. Kauli tai painele taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota liinan alla n. 45 minuuttia
2. Painele kohonneen taikinan reunoja lusikalla hieman ylöspäin, jotta piirakkaan tulee kunnolliset laidat
3. Levitä pohjan päälle omenasose
4. Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Sekoita joukkoon muut ainekset ja kaada seos pohjan päälle
5. Voitele piirakan reunat kananmunalla. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia

2 kommenttia:

  1. Äidin rahkapiirakan ohje oli otettu "Anzkun kauhasta kajahtaa" -blokista (hih, hih!) "Vanilja-raparperipiirakka". Maustoin täytteen sitruunalla ja raparperin sijaan laitoin paistetun piirakan päälle runsaasti persikkaviipaleita. Tämähän ei siis ollut rahkapiirakka lainkaan, vaan jogurttipiirakka! Puijasin!
    Terv. Äiskä

    VastaaPoista
  2. :D No hitsi, ilmankos oli hyvää!!! :D (Kaikenlaisia rahkapiirakkahuijareita sitä onkin nykyään liikkeellä! Hehheh!)

    VastaaPoista