12. maaliskuuta 2018

Sitruunainen suklaakakku

Koululaisten hiihtolomaviikko on täällä! Yleensä se tarkoittaa myös äidin hiihtolomaviikkoa, mutta tänä vuonna onkin toisin. Pääsen viettämään hiihtolomaviikkoa viikon ajaksi kirjaimellisesti hiihtämiseen keskittyen – tosin hieman myöhemmin kuin junnuväki.

Koska koululaiset ovat lomalla ja ovat sen sortin veljekset, että välillä ei asunnossa neliöt riitä pitämään aisoissa sitä ärsytyksen määrää jota iso- ja/tai pikkuveli aiheuttaa, katsoin parhaimmaksi ottaa mahdollisimman paljon vapaata tällekin viikolle – ihan vaan yleisen rauhan ja hyvinvoinnin nimissä. Nämä päivät menivät kotitöitä tehden ja keittiössä harrastaen. Ohjelmassa oli myös ulkomajoituksessa olevan autoni sulattelua vanhempieni autotallissa ja katsastusta sekä hieman raitista ilmaa ja liikettä.

Talvi alkaa kääntyä kevääksi ja säät houkuttelevat pihalle – on tullut taas aika herätä talviunilta ja alkaa karistaa kaamosajan mystisesti mukanaan tuomia talvikiloa. Mikäpä olisikaan parempi tapa kuin leipoa lomaviikon alkajaisiksi tuhti suklaakakku ja laittaa sen jälkeen ribsit uuniin hautumaan!? Näillä mennään ja katsotaan mihin se riittää – kulutetaan kaloreita sitten lapin laduilla viikon kuluttua. (Ohje: Glorian Ruoka&viini 3/2015)



pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl maissitärkkelystä
1 dl mantelijauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta

tayte:
1 sitruuna (kuori ja mehu)
1 kananmuna
2,5 dl vettä
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria
50 g mantelimassaa
2 dl kuohukermaa
1 dl ranskankermaa

kostutus:
1 dl sitruunan mehulla maustettua vettä

kuorrutus:
170 g taloussuklaata
1,5 dl ranskankermaa
koristeluun:
sitruunankuorta
suklaarouhetta tai -lastuja

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka (halk. n. 25 cm). Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään ja sekoita seos muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-ateisen uunin alatasolla n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa ennen irrottamista
2. Valmista täyte: Pese sitruuna huolella ja raasta sen kuori hienoksi raasteeksi. Purista myös mehu. Mittaa pieneen kattilaan kuoriraaste, muna, vesi, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen kunnes seos muuttuu paksuksi kiisseliksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon 0,5 dl sitruunamehua.
3. Raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi. Vaahdota kerma ja lisää siihen ranskankerma ja mantelimassa. Sekoita lopuksi sitruunakiisseli vaahdon sekaan
4. Halkaise jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kiinnitä irtopohjavuoka uudelleen ja kokoa kakku siihen. Nosta ensimmäinen kakkulevy vuoan pohjalle ja kostuta se sitruunamehulla maustetulla vedellä. Laita levyn päälle puolet täytteestä. Tee samoin toinen kerros ja nosta viimeinen kakkulevy kanneksi. Painele hieman että kakku tiivistyy. Laita vuoan päälle kelmu ja anna kakun tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
5. Irrota kakku vuoasta seuraavana päivänä ja nosta se tarjoiluvadille. Paloittele kuorrutuksen suklaa kulhoon ja sulata se varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa. Anna suklaan jäähtyä haaleaksi ja sekoita sen joukkoon ranskankerma. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele sitruunankuorisuikaleilla ja suklaarouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti