31. heinäkuuta 2018

Raparperimehu

Raparperi on ollut jo vuosikausia tietynlainen murheenkryyni vanhempieni takapihalla. Vanha ja hoitamatta ollut raparperi voi hyvin ja kasvaa joka vuosi hieman entistä suuremmaksi. Muutamia vuosia sitten pakastin raparperia ja tein kiisseliä lapsille ja leivoin toisinaan piirakkaa. Joka vuosi raparperia jäi enemmän ja enemmän pakastimeen tähteeksi, josta vanhat raparperit tuli keiteltyä mansikan kanssa hilloksi uusien tieltä. Tänä vuonna pakastinta raivaillessani totesin, että ei enää raparperia pakastimeen, eikä yhtään lisää hillopurkkeja kylmiöön.

Raparperit jäivät siis äitini iloksi (tai harmiksi) kasvamaan. Nyt loppukesästä äiti kaiveli netin syövereistä raparperimehun ohjeen ja teki sitä kokeeksi yhden satsin. Maistatin sitä kotona ja mehu sai loistavan vastaanoton. Valmistin mehua ensin kolminkertaisen annoksen ja parin helleviikon jälkeen huomasin, että eipä tuota paljoakaan enää pakastimessa ole. Uusi satsi siis tulemaan – tällä kertaa kaksinkertainen! Raparperia jäi vieläkin vanhempieni takapihalle, joten varmaankin vielä yksi kattilallinen mehua tulee tehtyä. Toivottavasti ensi kesänä raparperisato on yhtä mahtava!



1 kg raparperia
1 sitruuna
4 dl sokeria
1 rkl sitruunahappoa (jätin pois, koska säilön mehun pakastamalla)
(vaniljatanko)
2 litraa kiehuvaa vettä

1. Paloittele raparperin varret. (Jos kuorit varret ensin, voit soseuttaa mehustetut raparperit ja käyttää soseen leivonnassa) Pese sitruuna huolellisesti ja lohko se.
2. Laita raparperit ja sitruunat suuren astiaan (esim. kulho, kattila tai puhdas ämpäri) ja sekoita joukkoon sokeri ja sitruunahappo. Voit halutessasi lisätä mausteeksi vaniljatangon
3. Kuumenna vesi ja kaada se muiden ainesten päälle. Sekoita hyvin ja peitä astia kannella. Anna mehustua huoneenlämmössä vuorokauden verran
4. Siivilöi mehu ja pullota. Tai annostele pakasterasioihin ja pakasta.
5. Tarjoa valmis mehu vissyveden kera, sopiva laimennussuhde on noin 1:1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti