7. lokakuuta 2019

Thaimaalainen kurkku-porkkanasalaatti

Tämä salaatti tehdään Thaimaassa vihreästä papaijasta. Vihreä papaija on meidän tunteman oranssilihaisen papaijan raaka versio, joka on siis poimittu ennen hedelmän kypsymistä. Vihreän papaijan saatavuudesta Suomessa minulla ei ole tietoa.

Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen! Mökkinaapurimme Lai tekee tätä salaattia Suomessa kurkusta ja porkkanasta. Lailla oli mökillä Thaimaasta ostettu erikoinen leikkuri, joka muistutti leveää perunankuorijaa, mutta se leikkasi kapeita suikaleita. Meikäläisittäin on ihan hyvä käyttää perinteistä raastinrautaa ja sen karkeinta raastinterää. Lai teki salaatin kokonaan suuressa savimorttelissa aloittaen mausteista ja lisäten aineksia niin, että viimeisenä mortteliin pääsivät kasvikset. Salaatti sekoittui ja maustui morttelissa hämmennellen ja aineksia nuijien.

Tein kotona salaatin ruokavieraille. Minun pieneen mortteliin eivät kasvikset mahdu, joten tein morttelissa vain mausteliemen. Raastoin kasvikset kulhoon, kaadoin mausteliemen päälle, otin kädet käyttöön ja mutistelin ja muussasin salaatin käsin. Kasviksista irtoaa paljon nestettä ja annoinkin salaatin tekeytyä hetken kulhossa ja siirsin sen sitten tarjoiluastiaan valuttaen hieman nestettä pois. Aivan kuivaksi salaattia ei kannata valuttaa sillä se on maukkaimmillaan ja mehevimmillään kosteana.



4-6 annosta

kastike:
chiliä maun mukaan
1 valkosipulin kynsi
2 pientä kourallista suolapähkinöitä
2 limeä
4 rkl sokeria
4 rkl kalakastiketta
(1 rkl MSG Umamia)

salaatti:
500 g porkkanaa
1 kurkku
2 tomaattia
2 kourallista suolapähkinöitä

1. Tee ensin kastike. Kuori valkosipulin kynsi ja laita se mortteliin. Lohko limet ja leikkaa niistä hedelmälihat ja laita ne mortteliin. Lisää muut aineet ja hakkaa morttelissa tasaiseksi. Nouki limen kalvot pois.
2. Kuori porkkanat ja raasta ne kulhoon, raasta joukkoon myös kurkku. Paloittele tomaatit ja lisää ne ja suolapähkinät raasteiden joukkoon. Kaada päälle kastike ja muussaa käsin tasaiseksi. Anna maustua hetki ennen tarjoamista ja valuta halutessasi osa irronneesta nesteestä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti