21. elokuuta 2011

Karviaishillo

Vanhempieni takapihalla kasvaa karviaismarjoja: kolme vanhaa pensasta jotka ovat saneet kasvaa ja kukoistaa omassa rauhassaan ja omassa tahdissaan oman mielensä mukaan – hyvinkin luomuhenkisesti siis! Vuodesta toiseen pensaat ovat tehneet runsaasti satoa mutta marjoja ei ole kukaan erityisemmin käyttänyt mihinkään, sato on aina syöty suoraan pensaista. No, sillä tavalla marja on kyllä parhaimmillaan: suoraan pensaasta poimittuna ja ilman välikäsiä suoraan suuhun.
Viime syksynä päätin että kerään karviaisia talteen ja keitän niistä kiisseliä, leivon kakkua ja piirakkaa ja teen sosetta pakastimeen. Luonnollisestikin mr. Murphy luki ajatukseni ja sato jäi todella laihaksi, olisinkohan vajaan litran verran sosetta pakastimeen saanut. Äitini epäili että vanhat pensaat alkavat tulla jo tiensä päähän.

Ehkäpä viime syksyn pienen sadon syynä oli kuitenkin poikkeuksellisen kuuma ja helteinen loppukesä sillä tänä vuonna pensaat kirjaimellisesti notkuivat marjojen painosta. Tukikehikoiden päälle piti viritellä lautoja pitelemään maata pitkin makaavia oksia edes vähän kohollaan. Sitten koitti eräs aurinkoinen sunnuntaiaamu ja marjankeruuta ohjelmassa. Keräsin esikoisen ja isäni avustuksella 6 litraa karviaisia jotka keitin hilloksi ja laiskuuttani (ja lasipurkkien puutteessa) pakastin pienissä rasioissa.


Äidin pikku apulaiset


Karviaishillo (taloussokeria käyttäen)

1 kg karviaismarjoja
3 dl vettä
600 g sokeria

1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna ja keitä 10 minuuttia
2. Lisää puhdistetut marjat kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia
3. Kuori vaahto ja tölkitä kuumana hyvin pestyihin lasipurkkeihinKarviaishillo (hillosokeria käyttäen)

1 kg karviaismarjoja
1 dl vettä
500 g hillosokeria

1. Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kunnes vesi alkaa höyrytä
2. Lisää hillosokeri kattilaan samalla hyvin sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, vähennä lämpöä
3. Keitä seosta 15 minuuttia välillä varovaisesti hämmentäen. Kuori vaahto pinnalta
4. Jäähdytä hilloa puolisen tuntia eli kunnes rakenne alkaa kiinteytyä. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana
5. Tölkitä jäähtyneenä hyvin pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Valmis hillo kiinteytyy valmiiksi noin vuorokauden kuluessaEi kommentteja:

Lähetä kommentti