13. helmikuuta 2013

Lohi-katkarapukeitto

Anoppilassa hiihtolenkin ja saunan jälkeen herkuteltiin höyryävällä keitolla ja yrttivoipatongeilla. Lohikeitto sinällään on ihan tuttu juttu jota kohtaan on kuitenkin norjalaisen merilohen liiallisen käytön myötä tullut melkoinen tympääntyminen. Tässä keitossa oli nyt jotain uutta! Ensinnäkin keitto oli tehty kylmäsavulohesta ja se oli paksua – eli suurustettua! Liemessä maistui kerman tilalla katkaravun makuinen tuorejuusto. Ihanaa ja maukasta!

Ainesosien perusteella arvelin että pikkuväelle keitto maistuisi myös. Lohikeitto on aiemmin maistunut, samoin katkaravut pastassa. Lohi maistui lapsille myös nyt, mutta katkaravut eivät. Perin kummallista, vaikka osasin kyllä ehkä aiempien kokemusten perusteella jotain sen kaltaista ylläriä odottaakin. Omaan suuhun keitto maistui, joskaan se ei yltänyt aivan aiemmin koetun tasolle. Seuraavalla kerralla minäkin jätän alkuperäisessä ohjeessa olleet katkaravut pois ja korvaan ne katkarapujuustolla. Ja suurustan topakammin. Ja laitan perunaa enemmän, eli muistan tarkistaa perunatilanteen jääkaapista ennen ruokakaupassa käyntiä.



1 sipuli
2 isoa porkkanaa
3 perunaa (yksi peruna enemmän olisi parempi)
luraus rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja (seuraavalla kerralla laitan 2 rkl)
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl kuivattua tilliä
pari pyöräytystä valkopippuria myllystä
150 g kylmäsavulohisiivuja
100 g katkarapuja
100 g (maustamatonta) tuorejuustoa

1. Kuori sipuli ja hienonna se aivan hienoksi silpuksi. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kattilaan perunat ja porkkanat ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.
3. Ripottele kasvisten päälle jauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada kattilaan noin desin tai parin verran nestettä ja sekoita jauhot tasaisesti nesteeseen. Lisää sitten loppu vesi, liemikuutio ja mausteet. Keittele reilu vartti kunnes perunat ja porkkanat ovat melkein kypsiä
4. Leikkaa lohisiivut pienemmiksi paloiksi ja lisää ne kattilaan. Keittele viitisen minuuttia
5. Lisää keittoon tuorejuusto ja anna sen sulaa. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja lisää sekaan katkaravut. Anna katkarapujen lämmetä mutta älä keitä enää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti