1. kesäkuuta 2015

Bounty-palat

Kookos on pitkään ollut inhokkilistallani, mutta vähitellen olen oppinut siitä tykkäämään! Ensin kookos alkoi maistua koosmaidon muodossa erilaisten kastikkeiden raaka-aineena. Seuraavaksi käytin kookosmaitoa makeaan panna cotta –tyyppiseen hyydykkeeseen. Viimeisenä opin tykkäämään kookoshiutaleista joiden kohdalla inhotusta ei ole luonut niinkään maku, vaan suutuntuma.

Yllättäen olen huomannut usein himoitsevani Bounty-suklaapatukkaa, joka koostuu miltei kokonaan ihanasta valkeasta kookostäytteestä, jossa maistuu kookos ja tuntuu kookoshiutaleet. Suklaata tuossa patukassa on vain ohuelti pinnalla. En siis yllättynyt lainkaan kun mieleni teki kokeilla myös näitä bounty-paloja, joiden ohjeen huomasin Maku-lehden numerossa 7/2014.

Paiston kanssa oli ongelmaa. Ihmettelin etukäteen mielestäni melko alhaista paistolämpöä. Paistoin pohjaa ohjeen mukaisen ajan ja se oli vielä aivan raaka ja tutiseva, jatkoin paistoa viitisen minuuttia kerrallaan noin vartin verran eikä pohja tuntunut asettuvan. Nostin lämmön 200 asteeseen ja paistoin pohjaa vielä kymmenisen minuuttia ja lopputulos olikin jo kuiva ja selvästi ylikypsä. Otapa tästä siis selvää!! Kuorrutus oli ihanan makea, miltei äitelän imelä, mutta pieniksi paloiksi leikattuna, tämä piiras on mainio herkkupala!



pohja:
100 g voita
2 dl sokeria
3 keltuaista
250 g maitosuklaata
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa

sveitsiläinen marenki:
3 valkuaista
3 dl siro-sokeria

päälle:
kookoslastuja tai –hiutaleita

1. Valmista taikina: vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi
2. Lisää keltuaiset yksitellen, edelleen vatkaten
3. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja sekoita suklaasula voiseokseen
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne nopeasti taikinaan
5. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (n. 20x30cm) ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla n. 40 minuuttia kunnes pohja on kypsä, mutta jää vielä keskeltä hieman tahmeaksi
6. Valmista marenki: mittaa teräskulhoon valkuaiset ja sokeri. Nosta kulho vesihauteen päälle. Lämmitä seosta vispilällä sekoittaen kunnes sokeri liukenee ja seos tuntuu sormella testatessa kuumalta (n. 60 astetta)
7. Nosta kulho vesihauteen päältä ja vatkaa sähkövatkaimella paksuksi kiiltäväksi seokseksi (n. 5 minuuttia)
8. Levitä marenki pohjalevyn päälle aaltoilevaksi kerrokseksi. Ripottele päälle kookoslastuja tai –hiutaleita
9. Laita paistos uuniin vielä muutamaksi minuutiksi, kunnes pintaa saa hieman väriä. Tarkkaile paistumista, marenki palaa helposti. Jäähdytä ennen leikkaamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti