27. kesäkuuta 2015

Haudutettua munakoisoa ja jauhelihaa – ca nuong

Munakoiso on raaka-aine jota ei kovinkaan usein tule ostettua ja valmistettua. Tykkään kyllä sen mausta, mutta jostain syystä valmistaminen tuntuu ennakolta ajatellen aina jotenkin työläältä. Vaikka eihän se sitä ole!

Munakoison itkettäminen on ehkä se työläin osuus, mutta siitäkin ollaan kahta mieltä: joko että se täytyy itkettää jotta välttyy kitkerältä maulta, tai että munakoiso on maukas itkettämättäkin. Itse olen valmistanut munakoisoa molemmilla tavoilla, enkä ota kantaa kumpi on oikein. Pahaa munakoisoruoka ei ole koskaan ollut! Moussaka maistui ja Melanzane alla parmigiana vei kielen mennessään. Tämän nostaisin tästä kolmikosta siltikin parhaaksi (vai voikohan näin erilaisia keittiöitä edes verrata keskenään?!) vaikka äkkiseltään munakoiso ja Kaukoidän maut tuntuivat olevan hyvin etäällä toisistaan! Hyvin osuivat ja hyvin upposi! (Ohje: muunneltu kirjan Jackum Brown – Vietnamilaisen keittiön parhaat –ohjeen pohjalta) Lisäsin jauhelihan päälle vielä ituja jotka olivat jääneet tähteeksi aiemmalta kokkailukerralta



1 annos

1 pienehkö munakoiso
80 g naudan paistijauhelihaa
1 cm:n pala galangal-juurta (tai inkivääriä)
1 tl kalakastiketta
ripsaus mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
1 tl maapähkinäöljyä
2 tl soijakastiketta

1. Huuhtaise munakoiso ja pistele sen pintaan kauttaaltaan reikiä haarukalla. Paahda munakoisoa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia kunnes se on pehmeä ja kuori alkaa mennä kurttuun
2. Sekoita kulhossa galangal-juuri hyvin hienonnettuna (tai inkivääri raastettuna), kalakastike, pippuri ja valkosipulin kynsi raastettuna. Sekoita mausteseos jauhelihan joukkoon ja jätä maustumaan munakoison kypsymisen ajaksi
3. Kun munakoiso on kypsä, nosta se hetkeksi jäähtymään. Kuumenna pähkinäöljy pannulla ja kypsennä jauheliha marinadeineen
4. Poista munakoisosta kanta ja kuori se. Halkaise pitkittäin ja aseta puolikkaat lautaselle leikkuupinta ylöspäin. Sivelle pinnalle hieman soijakastiketta ja jaa jauheliha päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti