4. marraskuuta 2020

Tapenade

Pari kesää sitten söin ensimmäistä kertaa tapenadea, joka oli minulle positiivisesti yllättävä uusi tuttavuus. Sain maistaa tätä herkkua mökkinaapurissa grillissä kypsennettyjen naan-leipien kanssa. Ihanan napakan suolaisen kirpsakka maku sopi ihanasti pehmeän makuisten naan-leipien kaveriksi punaviinilasillisen kanssa kesäillassa.

Koska ruokapöytäni ääressä ei koskaan istu ruokailijoita, jotka tykkäisivät oliiveista, on tämän herkkupalan tekeminen kotona jäänyt, vaikka ihana makumuisto mielessä onkin säilynyt. Aina silloin tällöin ostan kuitenkin mahdollisimman pienen purkin kalamata-oliiveja (jotka ovat oliiveista ehdottomasti suosikkejani), koska jotkut ruuat vain kaipaavat oliivin tiukkaa makua. Yksi ruoka, joka ehdottomasti kaipaa oliiveja on pasta puttanesca ja toinen on täydellinen kotitekoinen pizza.

Pizzaa piti saada ja niinpä taas jääkaapissa nökötti oliivipurkki, josta oli muutama herkkupala poimittu ja siivutettu pizzan päälle. Mitähän sitä sitten lopuista keksisi… No, nyt tuli sopivasti tapenade mieleen! Ostin viikonlopuksi paahtoleipää ja suunnittelin syöväni tapenadea ihan vaan aamupalaleivän päällä. Edellisenä päivänä bongasin kuitenkin herkullisten raejuustorieskojen ohjeen ja tämä ihana oliivihakkelus pääsikin uunituoreiden ja lämpimien rieskojen päälle. Yhdistelmä oli täydellinen!

Alla oleva ohje on kasattu googlailun perusteella, ohjeita löytyi niin sanotusti joka junaan. Osassa oli kapriksia, osassa ei. Osassa käytettiin valkosipulia ja sitruunaa, osassa ei. Kaprikset olivat tässä mielestäni aika turha lisä, koska niiden maku ei päässyt esille muiden vahvojen makujen joukossa. Valkosipuli ja sitruuna olivat ehdottomasti paikallaan. Öljyä tapenadessani oli hieman liikaa, vähensin sitä hieman alla olevaan ohjeeseen. Mutta määrät eivät tässä ohjeessa ole niin justiinsa – kunhan omaan suuhun maistuu! 

 


 

 

 


 

 

 

100 g kalamata-oliiveja

1 rkl kapriksia

1 pieni valkosipulin kynsi raastettuna

0,25 dl oliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

1 rkl sitruunamehua

(suolaa)

(mustapippuria)

 

Mittaa ainekset monitoimikoneen kulhoon ja surauttele karkeaksi tahnaksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurialla.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti