2. maaliskuuta 2010

Lihapullaspagetti

Tätä ruokaa on tehnyt mieli siitä lähtien kun joskus aikaa sitten katsoin jotakin Sopranos-aiheista ruokaohjelmaa. Muuta sopranosmaista en siitä löytänyt kuin sen että italialaisia ruokia valmistettiin. Oiskohan se ”kertojasetä” ollu sit joku Sopranosin näyttelijä – mene ja tiedä, en ole kyseistä sarjaa juurikaan seurannut.

No, joka tapauksessa: siellä sitten joku italialainen keittiöihminen teki ihanan suuria ja juustoisia lihapullia tomaattikastikkeessa ja kylläpä ne vaan näyttivät herkullisilta! Nuo lihapullat kävivät mielessäni joku aika sitten ruokahaasteen tiimoilta – aiheena oli leffaruoka ja Kaunotar ja Kulkuri tuli ensimmäisenä mieleen. Se ajatus kuitenkin jäi ja hyvä kun jäikin. Keittiö Piemonten sydämessä -blogissa nimittäin kokkailtiin siihen haasteeseen Kaunottaren ja Kulkurin lihapullaspagettia. Sitruunaisen ohjeen mukaan valmistin nyt itsekin tämän herkun ja oli todella hyvää (Pecorinon maku oli tosin meidän suuhun hieman voimakas, seuraavalla kerralla laitetaan pelkkää parmesania)! Lihapullien rakenne oli ihanan napakka mutta kuitenkin pehmeä. Maistui koko perheelle!



lihapullataikina
1 valkosipulin kynsi
100 g vanhaa maalaisleipää (käytin paahtoleipää)
kolme ruokalusikallista persiljasilppua
50 g parmesaania
50 g pecorinoa
3 kananmunaa
ripaus muskottipähkinää
500 g jauhelihaa
suolaa ja pippuria

kastike:
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä reilu luraus
litra tomaattisosetta tai –murskaa
runsas kourallinen tuoretta basilikaa (laitoin n. 2 tl kuivattua)
loraus punaviiniä

1. Valmista ensin lihapullataikina: murenna leipä esimerkiksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon valkosipuli, persilja, raastetut juustot ja muskottipähkinä. Kurauttele tasaiseksi. Sekoita joukkoon kananmunat ja jauheliha. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan levätä tunnin verran (enpäs antanu kun oli jo kiire saada ruoka pöytään!) Muotoile taikinasta lihapullia (itse himoitsi suuren suuria pullia ja tein tuosta taikinasta 11 lihapullaa) ja jätä ne hetkeksi odottamaan
2. Kuori ja hienonna kastikkeen valkosipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä laakealla pannulla. Lisää sitten tomaattisose tai –murska. Mausta basilikalla (tuore basilika lisätään vasta ihan lopuksi) ja lisää loraus punaviiniä sekaan. Kun kastike alkaa kiehua, nostele lihapullat varovasti sekaan. Yritä saada ne pannulle väljästi, ne saattavat mennä muuten mössöksi. Keittele lihapullia puolisen tuntia ja tarjoa spagetin kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti