16. maaliskuuta 2010

Tuorepastaa – vol. 2 (pastakone)

Nyt on minulla lainassa testattavana pastakone – Atlas Marcato 150. Muista koneista minulla ei ole kokemusta mutta sen verran voin kertoa että tuo ainakin toimii! Oma samanlainen konekin on tulossa – sitä odotellessa…Mahatautia siis on meidän perheessä podettu oikein urakalla. Itse onneksi (ainakin toistaiseksi) vältyin tuolta ihanuudelta! Miesväki kun makasi rentona pitkin poikin sohvia, sänkyjä ja lattioita oli minulla aikaa tehdä testitaikina pastaa varten. Tein ensiksi pienen taikinan: 100 g durum-jauhoja, 1 muna ja pieni luraus oliiviöljyä. Taikina tuntui kuivalta joten lisäsin aivan aavistuksen vettä. Sittenpä vaan rullailemaan! Hyvin sujui ja nauhapastaa tuli! Keittelin sen ja tein testiannokselle soosiksi chiliä ja katkarapuja.Viikonloppuna mahatauti alkoi olla sitten jo voitettu ja esikoisen kanssa ryhdyimme valmistamaan pastaa. Hän oli kovasti ihastunut pastakoneeseen kun se pöydällä nökötti ja kammenpyörittäjän paikkaa havitteli! Teimme nyt suuremman taikinan josta riitti kahdelle aikuiselle ja kahdelle pienelle lapselle reilusti: 300 g jauhoja, 3 munaa, oliiviöljyä, vettäkin piti taas hieman joukkoon lirauttaa. Kammen pyörittäminen kävi loppujen lopuksi lapsen voimille, mutta telojen välin säätäjääkin onneksi tarvittiin! Oli mukava viettää rauhallinen hetki pojan kanssa yhteisissä puuhissa! Nauhapastaa teimme jälleen ja melko hyvin sujui tämäkin kerta. Ainoa ongelma oli se, että rullailimme koko taikinan ensin levyiksi ja ensimmäiset levyt ehtivät kuivahtaa vähän liikaa ennen nauhojen tekemistä. Meni melkein survomiseksi! Levyt olisivat voineet olla myös hieman pidempiä.

Valmiit pastanauhat laitetaan pastatelineelle odottamaan keittämistä. Sillä sipuli –blogin Merituuli ja Jukka harrastavat myöskin tätä tuorepastan tekemistä ja heillä onkin oikein hieno pastateline. Minulla on tällä hetkellä tällainen askeettinen "jumppakeppieliharjanvarsituolienpäällä-malli", mutta jos tästä oikeasti innostun niin ehkäpä joku päivä itsekin investoin tuommoiseen hienoon!Sittenpä vaan tehdään soosi ja keitetään pasta. Tuorepastaa ei tarvitse keittää kuin 2-3 minuuttia joten kastike kannattaa tehdä ensin valmiiksi! Meillä livahti tänään sekä kastike että pasta hieman ylikypsän puolelle. Maistui kuitenkin!

Kovasti siis innostuin tästä tuorepastan teosta! Kaupan tuorepastoista en ole oikein tykännyt, niissä on jotain outoa… Suutuntuma on jokseenkin limaisen mössöinen (lue: teollinen). Kuivapasta on enemmän minun juttuni. Onhan tuo kotitekoinen pasta melko työlästä, ei mitään arkiruokaa (osaako joku kertoa miten käytännössä onnistuu pastan pakastaminen tai jääkaapissa säilyttäminen?). Viikonloppuisin onkin sitten aikaa rentoutua pastakoneen ääressä (keittiön ovi kiinni ja lasillinen viiniä kaverina!). Hetkisen jos vielä ilkeän pitää lainakonetta lainassa… Haluaisin kokeilla spagetin tekoa, lasagnea tuoreista levyistä ja jotain täytettyä pastaa. Pikapikaa siis pitää testailla ja sitten kuumeisena odottelen omaa konetta saapuvaksi!

2 kommenttia: