21. helmikuuta 2012

Portugalilainen karamellikakku

Tämän ohjeen taisin napata tämän vuoden ensimmäisestä Glorian Ruoka&viini-lehdestä. Vieraita oli tulossa ja jauhopeukaloakin hieman syyhytti. Kakun ohje sattui silmiini kuin tilauksesta. Nimestä ja lehden tekstistä päätellen odotin kostean täyteläistä kakkua jonka makeuden vaniljakastike mukavasti taittaa. Kakun rakenne oli sitä mitä ajattelinkin mutta karamellin maku ja makeus jäi hieman vajaaksi. Hyvää oli mutta ei aivan odotusten veroista. Enemmän karamellia - selkeästi!



2,5 dl sokeria
1,5 dl maitoa
1,5 dl kuohukermaa
200 g huoneenlämpöistä voita
3 kananmunaa
1 tl vanilja-aromia
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

1. Kuumenna sokeri paistinpannulla keskilämmöllä. Heiluttele pannua mutta älä sekoita. Anna sokerin sulaa hitaasti kunnes se muuttuu kullanruskeaksi karamelliksi
2. Kuumenna maito ja kerma höyryäväksi ja kaada kuuma karamelli maitoseoksen sekaan vähän kerrallaan samalla huolellisesti sekoittaen. Anna jäähtyä haaleaksi
3. Vaahdota voi ja kaada karamelli-maito sekaan koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen huolella vatkaten. Lisää vanilja ja jatka vatkaamista muutama minuutti kunnes seoksesta tulee paksua ja vaaleaa
4. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi seos muna-voivaahtoon. Sekoita tasaiseksi
5. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halk. 24 cm) ja kaada taikina siihen. Paista kakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi
6. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hieman. Siirrä kakku vadille, siivilöi päälle tomusokeria ja tarjoa haalean lämpöisenä vaniljakastikkeen tai –jäätelön kera

2 kommenttia:

  1. mullakin oli tän kakun kanssa sama ongelma, karamellisuus puuttui ja kakku jäi omasta mielestä vähän "tylsän" makuiseksi.. /: toisaalta kakku kuitenkin kummasti katosi johonkin vaniljakastikkeen siivittämänä :D

    VastaaPoista
  2. Joo, ei meilläkään kakkua pois tarvinnut heittää! :D

    VastaaPoista