4. syyskuuta 2013

Chilitahna

Ostin toissakesänä pienen chilin taimen ja laitoin sen ruukkuun. Chili antoi satoa muutaman palon verran. Talven chili kitui sisällä ja kevään tullen virkosi kukoistamaan. Kasvatin keväällä omasta kasvista kuivattamistani siemenistä uudet taimet, joista kolme pääsi omalle parvekkeelle ja loput serkkuni hoiviin.

Chilit ovat nauttineet menneestä kesästä ja tätä kirjoittaessa olen saanut korjata chilisatoa runsain mitoin. Laskeskelin että noin 150 palkoa olen jo kasveista leikannut ja niin ne vaan edelleen kukkivat ja kypsyttävät hedelmää - sisätiloissa jo tässä vaiheessa syksyä.Olen käyttänyt chilejä ruuanlaitossa pitkin kesää ja maustanut myös säilykkeitä omilla chileillä. Yksittäiset kypsät palot ja pienet chilimäärät olen kuivattanut. Noin sata palkoa sisältänyt pääsato pääsi pakastimeen. Hienonsin chilit siemenineen leikkuulaudalla hienoksi silpuksi ja sekoitin joukkoon hieman oliiviöljyä. Taputtelin tahnan leivinpaperin päälle levyksi ja käärin pakastetun levyn paperiin ja kelmuun pakastimeen. Ajatuksena olisi että tuosta levystä olisi helppo ottaa pieni pala kerrallaan ruokia maustamaan.

Jos jollakulla on ohje miten voin tehdä chilitahnaa joka säilyy purkissa jääkaapissa niin ottaisin mielelläni ohjeen vastaan ensi kesää varten!2 kommenttia:

  1. Sambal oelekia (suolaa, etikkaa, öljyä ja mausteita) niistä voi tehdä tai keitellä, säilyvyys jääkaapissa vähän lähteestä riippuen viikoista vuoteen. Mutta pakastimessa sekin varmuudella säilyy.

    VastaaPoista
  2. No niinpä tietysti!! Pitääpä ettiä ohjeita! :) Kiitos!

    VastaaPoista