29. elokuuta 2018

Mustikkainen sitruuna-juustokakku

Mustikkasesonki alkaa olla pikkuhiljaa ohi tältä syksyltä, mutta viime viikonloppuna ainakin täällä meillä päin metsästä olisi saanut vielä kerättyä mustikoita piirakkaan tai muuhun leivonnaiseen. Tätä leivonnaista – joka ei kovinkaan kaksiselta näytä – tein aikaa sitten Maku-lehden ohjeen mukaan. Hieman jäin miettimään, että onko tämä kakku vai piirakka vai pulla? Ehkäpä sillä ei ole väliä, herkullista se oli joka tapauksessa!



kakkutaikina:
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sitruunankuoriraastetta
0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl maitoa
1 dl mustikoita

tuorejuustoseos:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna

pinnalle:
0,5 dl mustikoita
kuorrute:
0,5 dl tomusokeria
1-2 tl sitruunamehua

1. Valmista ensin kakkutaikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten
2. Sekoita kuivat aineet kulhossa
3. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Lisää ne taikinaan
4. Lisää maito ja kuivat aineet taikinaan vuorotellen. Sekoita taikinaan lopuksi mustikat. Vältä turhaa sekoittamista ettei taikina sitkisty
5. Sekoita tuorejuustoseoksen ainekset tasaiseksi seokseksi toisessa kulhossa
6. Pingota irtopohjavuoan (halk. n. 23 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat
7. Lusikoi puolet kakkutaikinasta vuokaan ja kaada sen päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Lusikoi sen päälle loput kakkutaikinasta ja kaada päällimmäiseksi loput tuorejuustoseoksesta. Kerrokset saavat jäädä epätasaiseksi. Ripottele pinnalle mustikoita
8. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Laita loppuajasta kakun päälle leivinpaperi jotta pinta ei tummuisi liikaa
9. Jäähdytä vuoassa ennen siirtämistä vadille. Jäähdytä loppuun jääkaapissa
10. Sekoita tomusokerikuorrutteen ainekset sekaisin ja valuta kuorrute raidoiksi kakun päälle. Voit halutessasi koristella kakkua vielä mustikoilla ja sitruunankuoriraasteella

2 kommenttia: