13. toukokuuta 2022

Pampushki

Ukrainan tilanne on kaikille tuttu, enkä aio siitä sen enempää tässä kohtaa kirjoittaa. Kun sotatoimet Ukrainan maaperällä käynnistyivät, alkoi hapanjuurileipureiden facebook-ryhmään melko nopeasti ilmestyä kuvia tästä ukrainalaisesta leivästä – pampushkista. Päivittäin feediin nousi tämä ohje useampaan kertaan ja kotileipurit kehuivat leipää kilpaa.

Tokihan sitä piti kokeilla ja tämä leipä ihastutti myös meillä kaikki kanssasyöjät! Leipä oli mehevää, kuohkeaa, pehmeää ja maukasta ja päälle siveltävä maustevoi antoi ihanan lisän makuun. Oikein onnistunut tuote, joka maistui myös omaan suuhuni sen maistiaisen verran minkä tätä otin. Leipä on loppujen lopuksi vain valkeaa vehnää, joten en mielelläni tällaista kovinkaan usein tai paljoa syö. Mutta makuasia on makuasia ja kyllä tämä minullekin viikonlopun herkkupalaksi sopii! Tätä on tilattu minulta toistekin ja mielelläni sitä toisten iloksi myös teen! (Ohje: otettu Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmästä)

 


 

 






 

taikina:

100 g aktiivista juurta

225 g maitoa

35 g hunaja

20 g öljyä

400 g vehnäjauhoja

5 g suolaa

 

voisula:

30 g voita

1 pieni valkosipulin kynsi

pieni nippu tilliä

ripaus suolaa

 

1. Sekoita ainekset kulhossa sekaisin ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi

2. Taittele taikina neljään kertaan noin tunnin välein

3. Kaada taikina pöydälle ja muotoile pötkyläksi. Leikkaa pötkylä 8-9 osaan osaan. Muotoile osista pallot ja laita ne pyöreään irtopohja- tai kakkuvuokaan (laita leivinpaperi vuoan sisään)

4. Kohota peitettynä vielä parisen tuntia

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia

6. Sulata voi kattilassa. Kuori valkosipulin kynsi ja raasta se voin sekaan, kiehauta voi nopeasti ja nosta pois levyltä. Hienonna tilli ja sekoita se voisulan sekaan. Mausta suolalla. Voitele valmis leipä maustevoisulalla

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti