29. toukokuuta 2022

Ruskistettu voivaahto

Taannoin – jo aikaa sitten – olimme perinteisellä ”kerran vuodessa”-illallisella Joensuun Teatteriravintolassa. Koronan kolmas aalto oli käsillä ja hieman varoen lähdimme ruokailemaan ravintolaan. Valitsimme päiväksi perjantain ja koska pääsimme töistä jo aiemmin, niin ajattelimme ehtivämme ruokailemaan jo ajoissa ennen suurempaa ryysistä.

Ja tämä kannatti - olimme ainoat asiakkaat koko ravintolassa! Koronaturvallisuuden lisäksi tämä tarkoitti sitä, että saimme nopeaa ja erinomaista palvelua (palvelu on kyllä aina tuossa ravintolassa pelannut kiitettävästi!) ja tarjoilijalla oli vielä normaaliakin enemmän aikaa jutella tarjolla olevista ruuista ja raaka-aineista – tämä on yksi seikka mitä Teatteriravintolan palvelussa kovasti arvostamme!

Alkuruokia odotellessamme saimme pöytään talon leipää, joka oli hapanjuureen leivottua. Leivästä teki erityisen hyvää erityisesti kanssaruokailijan mielestä se, että leivän pintaan oli ripoteltu suolaa ja taikinassa oli rosmariinia (juuri ne asiat, miksi leipä ei minulle niinkään maistunut – jäipähän toverille enemmän!). Leivän kanssa tarjottiin ruskistettua voivaahtoa, joka niin ikään maistui – meille molemmille. Vaahto oli ideana minulle tuttu, joskaan en ollut sitä koskaan itse valmistanut. Juteltiin asiasta vielä tarjoilijan kanssa ja hän vielä vahvisti olettamukseni voin valmistustavasta. Ja tarpeeksi kun tuotteita kehuimme, saimme pöytään vielä santsiannoksen sekä leipää, että voita.

Voivaahto unohtui nopaan – vaikka lupasinkin tätä kotona valmistaa – ja putkahti mieleeni, kun ohje tuli vastaan jossain facebookin ryhmässä. Nyt siis tätä tuli tehtyä ja hyväähän se oli! Kaverina oli tietysti kotitekoista hapanjuurileipää (ilman rosmariinia ja suolahippusia) niin se maistui paremmin minullekin!

 


 

 


 

Jaa voi kahteen yhtä suureen osaan. Jätä toinen puoli pehmenemään huoneenlämpöön. Laita toinen puolikas kattilaan ja sulata se. Aluksi voi sihisee kattilassa, silloin siitä poistuu vesi. Kun sihinä loppuu, jäljelle jäänyt hera alkaa kypsyä ja ruskistua. Kuumenna voita tässä vaiheessa hyvin varovaisesti – sekoitellen ja vahtien; hera palaa todella herkästi! Kun voi on kullanruskeaa ja tuoksuu pähkinäisen paahteiselle, nosta se levyltä ja kaada toiseen kulhoon jäähtymään. Kun voisula on jäähtynyt, lisää sen joukkoon huoneenlämpöinen kiinteä voi ja vatkaa ne sähkövatkaimella vaahdoksi. Mausta halutessasi vielä aivan pienellä ripauksella sormisuolaa. Nosta viileään jähmettymään ennen tarjoamista. Juhlavaa tarjoilua varten voit pursottaa voista kauniita ruusukkeita ennen jääkaappiin laittamista.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti