15. toukokuuta 2022

Pastataikina – toinen tuleminen

Jo aikaa sitten olen testaillut tuorepastan tekemistä kotona pastakirjasta ottamallani ohjeella. Taikinan kanssa on ollut hieman ongelmia; välillä se on kuivaa, välillä taas juuri sopivaa. Kotipastan tekeminen on aina ollut siis hieman arpapeliä.

Onneksi insinöörimuruseni viehättyy helposti kaikesta mihin voi käyttää jotain konetta ja hän lähti innokkaana tutkailemaan ja testailemaan pastataikinan saloja. Vaikka tyytyväisenä muutaman todella hyvin onnistuneen kokeilun jälkeen ulkoistinkin tämän homman kokonaan hänelle, en kuitenkaan malttanut olla itsekin kokeilematta saisinko yhtä hyvän tuntuisen taikinan aikaiseksi. Ja onnistuihan se minultakin nyt kun oli neuvoja vieressä tuijottamassa. Hieman rouheammat otteet minulla taikinan suhteen kuulemma oli, mutta lopputulos oli aivan yhtä onnistunut! Itse asiassa rempseällä otteellani taikina valmistuikin nopeammin – tosin viikonloppuna kokkaillessa sillä ei ole mitään merkitystä.

Tällä postauksella ei ole mitään muuta virkaa kuin se, että laitan nyt itselleni ylös ohjeen, joka on toimivaksi todettu. Jos sinulla on toimiva pastataikinan ohje, niin älä kokeile tätä kotona, vaan tee pasta juuri niin kuin sinä olet sen hyväksi todennut! Tämä on näppituntuma- ja kokemuslaji!

 


 

 

  

2 annosta

 

n. 2,5 dl tipo 00-jauhoja

3 keltuaista

1 kokonainen kananmuna

0,5-1 tl suolaa

 

1. Mittaa jauhot työtasolle ja tee niistä keko. Tee keon keskelle kuoppa, ikään kuin kraatteri

2. Laita keltuaiset ja kanamuna kraatteriin ja ripottele päälle suola

3. Ala rikkoa munien rakennetta sormilla pyörittämällä niin, että jauhot sekoittuvat muniin vähitellen. Älä sekoita kaikkia jauhoja kerralla (meillä ei ainakaan ihan kaikki jauhot taikinaan menneet) vaan lisää jauhoja vähitellen

4. Kun taikina on selvästi kiinteää, puhdista pöytää hieman jauhoista ja ala vaivata taikinaa pöydällä voimakkaasti. Lisää jauhoja tarpeen mukaan pikkuhiljaa ja varovasti ettei taikina mene kuivaksi. Sopivan määrän oppii tuntemaan tekemällä. Hieman liian kostea taikina on parempi kuin liian kuiva! Jatka vaivaamista 10 minuuttia kunnes taikina on kiinteä, kimmoisa ja hieman kiiltävä pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi ennen pastan valmistamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti