Kevät toi selkeästi sitruunabuumin keittiööni. Kirpeän raikasta tunnelmaa kaipaa pitkän ja pimeän talven jälkeen. Joku aika sitten tekemäni Lemon posset oli makeudessaan hieman pettymys, mutta tämä ihana sitruunapiirakka korvasi silloisen pettymyksen aivan täysin! Nyt oli sitruunan kirpeys ja sokerin makeus sopivassa tasapainossa. Piiraan pohja oli rasvainen ja tiivis ja täyte pehmeä ja kuohkea. Pinta tummui hieman liikaa paiston aikana joten leivinpaperi on aiheellista laittaa piirakan päälle kun pinta alkaa ruskistua. Ohje on Laura Calderin ohjelmasta muistilapulle kirjoitettu - epäilisin että jossain vaiheessa vuotta keppi ja kivi.
pohja:
1,75 dl vehnäjauhoja
ripsaus suolaa
0,5 rkl sokeria
100 g kylmää voita
1-2 rkl kylmää vettä
täyte:
3 kananmunaa
6 kananmunan keltuaista
2 dl sokeria
3-4 sitruunan mehu (n. 2 dl)
1,5 dl creme fraichea
1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Nypi kylmä voi sekaan. Lisää vettä ja nypi taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Nosta taikina jääkaappiin lepäämään
2. Valmista täyte: riko munat kulhoon ja erottele keltuaiset niiden joukkoon. Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella hetkinen. Lisää joukkoon sitruunamehu ja creme fraiche ja vatkaa tasaiseksi
3. Ota taikina jääkaapista ja kauli se levyksi. Muotoile levy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tai sit voit vain painella taikinan käsin - niinkuin itse yleensä teen
4. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 30-40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt mutta pehmeä. Tarkkaile pintaa paiston aikana ja laita päälle tarvittaessa leivinpaperi pinnan tummumisen estämiseksi
29. toukokuuta 2012
28. toukokuuta 2012
Juustoinen korvasienimuhennos
Korvasieni on minun silmissäni sienimaailman mörkö. Hieman pelottava myrkkysieni, jonka tiedän kyllä oikein käsiteltynä olevan herkullinen ruokasieni. Minulle korvasieni on siis aivan uusi tuttavuus, joka on saanut aivan rauhassa kasvaa metsässä. Koskaan en ole korvasientä nähnyt, saatikka valmistanut tai edes maistellut. Kunnes koitti kevät 2012.
Äitini sattui löytämään korvasieniä metsäretkellään ja palasi kotiin suuren herkkusäkin kanssa. Ei kai niitä sieniä nyt metsäänkään voi jättää! Oikeaoppisia käsittelyohjeita etsittiin sekä netistä että kokeneelta korvasienten poimijalta – eli tädiltäni. Netistä löydetyt ja tädiltäni saadut ohjeet poikkesivat hieman toisistaan. Netti – eli lähinnä Evira – neuvoi keittämään sieniä väljässä vedessä kaksi kertaa viisi minuuttia ja huuhtomaan sienet huolella keittokertojen välillä. Tätini neuvo oli kolme kertaa kymmenen minuuttia ja huuhtelut välille.
Ensikertalaisina vedimme varman päälle ja keittelimme sienet kolmeen kertaan. Touhu vei aikaa ja vettä ja sähköä ja jäinkin miettimään tämän lähiruoan ekologisuutta. Onneksi korvasienimuhennoksen kaverina sain paistella pikaisesti pannulla paikallista kuhafileetä. Tasapainotti hieman tilannetta.
Ja koska olen hengissä kirjoittamassa tätä postausta voin lämpimästi suositella kaikille korvasieniä!
1 rkl voita
2 shalot-sipulia
n. 3 dl esikäsiteltyja korvasieniä
2 dl kuohukermaa
2 isoa rkl maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria
persiljaa
1. Sulata voi paistokasarissa. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä hetkinen voissa
2. Hienonna korvasienet ja lisää ne pannulle. Kypsentele viitisen minuuttia
3. Kaada pannulle kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Keitä kastiketta 5-10 minuuttia kunnes se on saostunut sopivaksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla
Äitini sattui löytämään korvasieniä metsäretkellään ja palasi kotiin suuren herkkusäkin kanssa. Ei kai niitä sieniä nyt metsäänkään voi jättää! Oikeaoppisia käsittelyohjeita etsittiin sekä netistä että kokeneelta korvasienten poimijalta – eli tädiltäni. Netistä löydetyt ja tädiltäni saadut ohjeet poikkesivat hieman toisistaan. Netti – eli lähinnä Evira – neuvoi keittämään sieniä väljässä vedessä kaksi kertaa viisi minuuttia ja huuhtomaan sienet huolella keittokertojen välillä. Tätini neuvo oli kolme kertaa kymmenen minuuttia ja huuhtelut välille.
Ensikertalaisina vedimme varman päälle ja keittelimme sienet kolmeen kertaan. Touhu vei aikaa ja vettä ja sähköä ja jäinkin miettimään tämän lähiruoan ekologisuutta. Onneksi korvasienimuhennoksen kaverina sain paistella pikaisesti pannulla paikallista kuhafileetä. Tasapainotti hieman tilannetta.
Ja koska olen hengissä kirjoittamassa tätä postausta voin lämpimästi suositella kaikille korvasieniä!
1 rkl voita
2 shalot-sipulia
n. 3 dl esikäsiteltyja korvasieniä
2 dl kuohukermaa
2 isoa rkl maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria
persiljaa
1. Sulata voi paistokasarissa. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä hetkinen voissa
2. Hienonna korvasienet ja lisää ne pannulle. Kypsentele viitisen minuuttia
3. Kaada pannulle kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Keitä kastiketta 5-10 minuuttia kunnes se on saostunut sopivaksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla
27. toukokuuta 2012
Kahteen kertaan paistetut uuniperunat
Varoitus: ei hiilari- tai kalorikammoisille! Tässä ruuassa löytyy nimittäin reilusti molempia. Yhden perunan kalorimäärällä eläisi varmaan miltei koko päivän, sen verran rasvaa tästä pläjäyksestä löytyy! En suosittele siis joka päivä tai edes joka viikko syötäväksi!
Perunoiden valmistamisessa on oma hommansa ja se vie oman aikansa, mutta koko ateria valmistuukin sitten samassa. No, jotain vihreää ja raikasta näinkin tuhti peruna kaipaa vielä kaveriksi – yksinkertainen vihreä salaatti syntyy helposti perunoiden ollessa uunissa. Ohje Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 1/2012.
4 Rosamunda-perunaa
täyte:
170 g pekonia
150 g cheddarjuustoa
200 g creme fraichea
4 rkl pehmeää voita
1 tl dijon-sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl persiljaa
1. Pese perunat huolellisesti ja pistele ne haarukalla. Laita perunat uunipellille ja kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan kunnes perunat ovat pehmeitä.
2. Ota perunat uunista ja jätä ne jäähtymään.
3. Valmista täyte: hienonna pekoni ja paista se rapeaksi pannulla. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa
4. Leikkaa perunoista ”hattu” irti. Koverra perunoiden sisus lusikalla kulhoon täytteen sekaan. Sekoita tasaiseksi ja täytä perunankuoret täyteseoksella tiiviisti kukkuroilleen. (Täytettä jää vähän yli, sekoita siihen kananmuna ja pari rkl vehnäjauhoja ja paista pikkulettupannulla pihveiksi!)
5. Nosta perunat takaisin uunipellille ja kypsennä vielä vartin verran kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä
Perunoiden valmistamisessa on oma hommansa ja se vie oman aikansa, mutta koko ateria valmistuukin sitten samassa. No, jotain vihreää ja raikasta näinkin tuhti peruna kaipaa vielä kaveriksi – yksinkertainen vihreä salaatti syntyy helposti perunoiden ollessa uunissa. Ohje Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 1/2012.
4 Rosamunda-perunaa
täyte:
170 g pekonia
150 g cheddarjuustoa
200 g creme fraichea
4 rkl pehmeää voita
1 tl dijon-sinappia
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl persiljaa
1. Pese perunat huolellisesti ja pistele ne haarukalla. Laita perunat uunipellille ja kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan kunnes perunat ovat pehmeitä.
2. Ota perunat uunista ja jätä ne jäähtymään.
3. Valmista täyte: hienonna pekoni ja paista se rapeaksi pannulla. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset kulhossa
4. Leikkaa perunoista ”hattu” irti. Koverra perunoiden sisus lusikalla kulhoon täytteen sekaan. Sekoita tasaiseksi ja täytä perunankuoret täyteseoksella tiiviisti kukkuroilleen. (Täytettä jää vähän yli, sekoita siihen kananmuna ja pari rkl vehnäjauhoja ja paista pikkulettupannulla pihveiksi!)
5. Nosta perunat takaisin uunipellille ja kypsennä vielä vartin verran kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä
3. toukokuuta 2012
Lemon posset – Sitruunavanukas
Sitruunaisen pääruuan jälkeen nautitaan sitruunaista jälkiruokaa. Tämä ohje houkutteli helppoudellaan. Kummastelin hieman sitruunamehun kaatamista kermaan, ajattelin lopputuloksena olevan rakeista litkua. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja lopputuloksena olikin kaunis tasainen seos joka hyytyi pehmeäksi kylmässä.
Miinuksena täytyy sanoa että vanukkaasta tuli todella makea. Sokerin määrä sitruunamehuun nähden oli hyvä, mutta kokonaisuutena maut olivat todella voimakkaat. Odotin enemmänkin kermaisen pehmeää ja miedompaa sitruunaista häivähdystä. Suun mukaan sekä sitruunamehua että sokeria voisi laittaa vähemmän. Mutta koska olettaisin että juuri sitruunamehu saa aikaan seoksen hyytymisen, voi olla että sen määrän vähentäminen vaikuttaa lopputulokseen myös rakenteen osalta. Testaamisen paikka selkeästi! Ohje Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 2/2012.
5-6 annosta
4 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)
1. Mittaa kerma pieneen kattilaan ja kaada joukkoon sokeri
2. Purista sitruunoista mehu
3. Kuumenna kerma ja keitä 3 minuuttia koko ajan hämmentäen
4. Nosta kattila pois levyltä. Kaada sitruunamehu kerman joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
5. Kaada seos laseihin ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 2,5 tunniksi. Tarjoa esimerkiksi marjojen kera
Miinuksena täytyy sanoa että vanukkaasta tuli todella makea. Sokerin määrä sitruunamehuun nähden oli hyvä, mutta kokonaisuutena maut olivat todella voimakkaat. Odotin enemmänkin kermaisen pehmeää ja miedompaa sitruunaista häivähdystä. Suun mukaan sekä sitruunamehua että sokeria voisi laittaa vähemmän. Mutta koska olettaisin että juuri sitruunamehu saa aikaan seoksen hyytymisen, voi olla että sen määrän vähentäminen vaikuttaa lopputulokseen myös rakenteen osalta. Testaamisen paikka selkeästi! Ohje Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 2/2012.
5-6 annosta
4 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 dl sitruunamehua (n. 2 sitruunaa)
1. Mittaa kerma pieneen kattilaan ja kaada joukkoon sokeri
2. Purista sitruunoista mehu
3. Kuumenna kerma ja keitä 3 minuuttia koko ajan hämmentäen
4. Nosta kattila pois levyltä. Kaada sitruunamehu kerman joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
5. Kaada seos laseihin ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 2,5 tunniksi. Tarjoa esimerkiksi marjojen kera
2. toukokuuta 2012
Sitruunainen vuohenjuustopasta
Glorian Ruoka&viini –lehden numerossa 2/2012 oli kunnon pläjäys ohjeita joissa raaka-aineena oli käytetty sitruunaa. Kun kevät on ulkona vielä harmaa, voi väriä ja kirkkautta ostaa keittiöön ja laittaa lautaselle. Sitruunainen kokonaisuus jäi kaivelemaan mielen perukoille ja lapsivapaana viikonloppuna ostinkin pussillisen sitruunoita. Suunnitelmissa oli pääruokaa, jälkiruokaa ja leivonnaista.
Sitruunainen pääruoka oli Glorian ohjeen pohjalta tehty vuohenjuustopasta. Yllättäen tämä ruoka oli parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä kun ihanat kermaiset maut olivat imeytyneet pastaan kunnolla. Sitruunan ja vuohenjuuston happamat maut taittuivat hyvin kerman ja pinjansiementen pehmeisiin aromeihin. Ihanaa!
3-4 annosta
350 g nauhapastaa
kourallinen persiljaa
1 sitruuna
2 valkosipulin kynttä
0,75 dl pinjansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kuohukermaa
0,5 tl mustapippuria
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1. Laita vesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
2. Hienonna persilja, pese ja raasta sitruunan kuori, purista puolikkaan sitruunan mehu ja kuori valkosipulinkynnet. Jätä odottamaan
3. Paahda pinjansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat vähän väriä. Kaada siemenet lautaselle odottamaan
4. Kuumenna pannulla nyt öljy ja raasta valkosipuli sinne. Kuullota hetki ja lisää pannulle kerma. Kiehauta ja nosta pannu pois levyltä. Sekoita joukkoon persilja, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
5. Valuta kypsä pasta ja sekoita se kermakastikkeen joukkoon. Ripottele päälle pinjansiemenet ja murustele sekaan myös vuohenjuusto. Rouhaise pinnalle mustapippuria. Anna vetäytyä hetkinen.
Sitruunainen pääruoka oli Glorian ohjeen pohjalta tehty vuohenjuustopasta. Yllättäen tämä ruoka oli parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä kun ihanat kermaiset maut olivat imeytyneet pastaan kunnolla. Sitruunan ja vuohenjuuston happamat maut taittuivat hyvin kerman ja pinjansiementen pehmeisiin aromeihin. Ihanaa!
3-4 annosta
350 g nauhapastaa
kourallinen persiljaa
1 sitruuna
2 valkosipulin kynttä
0,75 dl pinjansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl kuohukermaa
0,5 tl mustapippuria
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1. Laita vesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan
2. Hienonna persilja, pese ja raasta sitruunan kuori, purista puolikkaan sitruunan mehu ja kuori valkosipulinkynnet. Jätä odottamaan
3. Paahda pinjansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat vähän väriä. Kaada siemenet lautaselle odottamaan
4. Kuumenna pannulla nyt öljy ja raasta valkosipuli sinne. Kuullota hetki ja lisää pannulle kerma. Kiehauta ja nosta pannu pois levyltä. Sekoita joukkoon persilja, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
5. Valuta kypsä pasta ja sekoita se kermakastikkeen joukkoon. Ripottele päälle pinjansiemenet ja murustele sekaan myös vuohenjuusto. Rouhaise pinnalle mustapippuria. Anna vetäytyä hetkinen.
1. toukokuuta 2012
Pähkinäinen tattirisotto
Lauantaina olin ahkera! Kävin kaupungilla ostamassa esikoiselle hieman vähemmän puristavaa vaatetusta, kavensin päiväpeitteen, vein hyötyjätteet keräyspisteeseen, vaihdoin lakanat, kävin lenkillä, kävin apteekissa, kirjoittelin hieman blogijuttuja. Oikein hyvä ja tehokas päivä!
Päivän kruunasi pari asiaa keittiössä. Ensimmäinen asia liittyi keittiön sisustukseen. Vuokra-asuntoni keittiön katossa oli muuttaessani valmiina aivan kamala reilusti metrin mittainen valaisin jossa oli kaksi 57 w:n loisteputkea. Niillä kahdella loisteputkella ja hukkaan menevän sähkön määrällä saisi valaistua varmaankin pienen kaupungin! Vaikka keittiössä pitää olla valoisaa, niin ehkä aletaan puhua liioittelusta kun lapset tulevat aamupalalle aurinkolasit päässä! Olin kohtalooni alistunut. Eräänä päivänä tuli mieleeni että voisihan sen avata ja katsoa miten se lamppu on kiinnitetty, jospa sen saisikin pois. Ja saihan sen – en toki ihan itse omin avuin. Nyt se hirvitys on varastossa – poissa silmistä, poissa mielestä! Nyt sain keittiöön kauniin lasikupuisen valaisimen - joka sopii sisustukseen!
Toinen kohokohta keittiöön liittyen tapahtuikin sitten hellan ääressä ja varsinkin tuotosta suuhun haarukoidessa. Pähkinäistä risottoa ja lasi kylmää valkoviiniä. Vapaapäivä hipoi täydellisyyttä! Ohje on otettu Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 8/2010. Risottoa oli käytetty savoijinkaalikääryleiden täytteenä ja voisin kuvitella että hyvältä maistuisi kaalin lehteen käärittynäkin! Hieman taas muokkasin ohjetta oman maun mukaiseksi.
2-3 annosta
2 kourallista kuivattuja tatteja
25 g voita
2 shalotsipulia
1 valkosipulin kynsi
2 dl risottoriisiä
0,5 tl suolaa
1 dl valkoviiniä
1 dl sienten liotuslientä
5 dl kasvislientä
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl cashewpähkinöitä
kourallinen persiljaa
mustapippuria
1. Laita tatit likoamaan veteen noin puoleksi tunniksi
2. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi laakeassa kattilassa tai kasarissa. Kuullota sipuleita ja riisiä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Sekoita joukkoon suola
3. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin kokonaan. Purista sienistä liika vesi ja hienonna ne. Lisää sienet riisin joukkoon
4. Lisää kasvislientä desi kerrallaan. Anna entisen liemen imeytyä riiseihin kokonaan ennen uuden liemiannoksen lisäämistä. Lisää liemi kokonaan ja maista riisin kypsyys. Lisää tarvittaessa vielä nestettä
5. Hienonna persilja ja rouhi pähkinät. Paloittele juusto pienemmiksi nokareiksi.
6. Lisää persilja, pähkinät ja juusto kypsän risoton joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja mausta mustapippurilla. Tarjoa heti
Päivän kruunasi pari asiaa keittiössä. Ensimmäinen asia liittyi keittiön sisustukseen. Vuokra-asuntoni keittiön katossa oli muuttaessani valmiina aivan kamala reilusti metrin mittainen valaisin jossa oli kaksi 57 w:n loisteputkea. Niillä kahdella loisteputkella ja hukkaan menevän sähkön määrällä saisi valaistua varmaankin pienen kaupungin! Vaikka keittiössä pitää olla valoisaa, niin ehkä aletaan puhua liioittelusta kun lapset tulevat aamupalalle aurinkolasit päässä! Olin kohtalooni alistunut. Eräänä päivänä tuli mieleeni että voisihan sen avata ja katsoa miten se lamppu on kiinnitetty, jospa sen saisikin pois. Ja saihan sen – en toki ihan itse omin avuin. Nyt se hirvitys on varastossa – poissa silmistä, poissa mielestä! Nyt sain keittiöön kauniin lasikupuisen valaisimen - joka sopii sisustukseen!
Toinen kohokohta keittiöön liittyen tapahtuikin sitten hellan ääressä ja varsinkin tuotosta suuhun haarukoidessa. Pähkinäistä risottoa ja lasi kylmää valkoviiniä. Vapaapäivä hipoi täydellisyyttä! Ohje on otettu Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 8/2010. Risottoa oli käytetty savoijinkaalikääryleiden täytteenä ja voisin kuvitella että hyvältä maistuisi kaalin lehteen käärittynäkin! Hieman taas muokkasin ohjetta oman maun mukaiseksi.
2-3 annosta
2 kourallista kuivattuja tatteja
25 g voita
2 shalotsipulia
1 valkosipulin kynsi
2 dl risottoriisiä
0,5 tl suolaa
1 dl valkoviiniä
1 dl sienten liotuslientä
5 dl kasvislientä
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl cashewpähkinöitä
kourallinen persiljaa
mustapippuria
1. Laita tatit likoamaan veteen noin puoleksi tunniksi
2. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi laakeassa kattilassa tai kasarissa. Kuullota sipuleita ja riisiä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Sekoita joukkoon suola
3. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin kokonaan. Purista sienistä liika vesi ja hienonna ne. Lisää sienet riisin joukkoon
4. Lisää kasvislientä desi kerrallaan. Anna entisen liemen imeytyä riiseihin kokonaan ennen uuden liemiannoksen lisäämistä. Lisää liemi kokonaan ja maista riisin kypsyys. Lisää tarvittaessa vielä nestettä
5. Hienonna persilja ja rouhi pähkinät. Paloittele juusto pienemmiksi nokareiksi.
6. Lisää persilja, pähkinät ja juusto kypsän risoton joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja mausta mustapippurilla. Tarjoa heti
29. huhtikuuta 2012
Persikka-rahkapiirakka
Lapsena meillä syötiin kotona aina pullapohjaista rahkapiirakkaa. Äiti teki yleensä vielä pieniä pyöreitä rahka- ja mustikkapiirakoita kokonaisen pellillisen sijaan. Älyttömän hyviä!! Koskapa en itse hyvää pullataikinaa saa aikaiseksi, kaikki mihin pullataikinaa tarvitaan jää minulta tekemättä.
Tänä pääsiäisenä esikoinen pyysi rahkapiirakkaa – ja tietenkin siksi koska päiväkodissa oli ollut ja sen pitäisi sit olla justiin samanlaista. Helppo nakki siis! Tässä kohtaa havahduin ajatukseen että enpä ole tainnut koskaan tehdä rahkapiirakkaa. Sellaista ihan tavallista.
Nyt tein. Muuten hyvää mutta sokerista jäi vajaaksi - korjasin määrän ainakin vähän sopivammaksi tuohon ohjeeseen alapuolelle. Ja eihän siitä tietenkään tullut samanlaista kuin päiväkodissa...
pohja:
200 g voita
200 g maitorahkaa
reilu 3 dl vehnäjauhoja
täyte:
1 prk säilykepersikoita
250 g maitorahkaa
200 g creme fraichea
1 kananmuna
2 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
päälle:
viinirypäleitä
1. Nypi huoneenlämpöinen voi ja rahka sekaisin. Lisää jauhot ja nypi tasaiseksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. (Minulla taikinaa jäi hieman yli)
2. Kuutioi persikat ja levitä ne pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi
3. Valmista täyte: sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi – vaikkapa sähkövatkaimella. Kaada seos pohjan päälle
4. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia
5. Koristele jäähtynyt piirakka viinirypäleillä
Tänä pääsiäisenä esikoinen pyysi rahkapiirakkaa – ja tietenkin siksi koska päiväkodissa oli ollut ja sen pitäisi sit olla justiin samanlaista. Helppo nakki siis! Tässä kohtaa havahduin ajatukseen että enpä ole tainnut koskaan tehdä rahkapiirakkaa. Sellaista ihan tavallista.
Nyt tein. Muuten hyvää mutta sokerista jäi vajaaksi - korjasin määrän ainakin vähän sopivammaksi tuohon ohjeeseen alapuolelle. Ja eihän siitä tietenkään tullut samanlaista kuin päiväkodissa...
pohja:
200 g voita
200 g maitorahkaa
reilu 3 dl vehnäjauhoja
täyte:
1 prk säilykepersikoita
250 g maitorahkaa
200 g creme fraichea
1 kananmuna
2 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
päälle:
viinirypäleitä
1. Nypi huoneenlämpöinen voi ja rahka sekaisin. Lisää jauhot ja nypi tasaiseksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. (Minulla taikinaa jäi hieman yli)
2. Kuutioi persikat ja levitä ne pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi
3. Valmista täyte: sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi – vaikkapa sähkövatkaimella. Kaada seos pohjan päälle
4. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia
5. Koristele jäähtynyt piirakka viinirypäleillä
28. huhtikuuta 2012
Yrttivoilla täytetty kuha
Viimeinen kuha uunista ulos! Kuluneen talven aikana olen saanut herkutella kuhalla useampaan otteeseen. Viimeinen pakastimessa pötköttävä kala pääsi jälleen kokonaisena uuniin. Tällä kertaa vatsan täytteeksi tuli persiljavoita ja sitruunaa. Lopputulos oli jälleen maukas ja mehevä!
kokonainen, puhdistettu kuha
suolaa
1 sitruuna
1-2 annosta maustevoita
1. Ripottele kuhan sisälle reilusti suolaa
2. Valmista maustevoi ja survo sitä kuhan sisälle
3. Pese ja viipaloi sitruuna ja survo vielä muutama sitruunaviipale kuhan vatsaan
4. Sulje vatsa esim. hammastikuilla ja kypsennä uunipellillä 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia
kokonainen, puhdistettu kuha
suolaa
1 sitruuna
1-2 annosta maustevoita
1. Ripottele kuhan sisälle reilusti suolaa
2. Valmista maustevoi ja survo sitä kuhan sisälle
3. Pese ja viipaloi sitruuna ja survo vielä muutama sitruunaviipale kuhan vatsaan
4. Sulje vatsa esim. hammastikuilla ja kypsennä uunipellillä 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia
16. huhtikuuta 2012
Lohta valkosipulilla, basilikalla ja sitruunalla
Pääsiäispäivän iltaruokaa varten kaivoin pakastimesta kirjolohifileen jonka valmistin vaivattomaan tapaan kokonaisena uunipellillä. Musteena on yksinkertaisesti valkosipulia, sitruunaa ja basilikaa. Yllättävää miten paljon makua lohi itseensä imee – ihan tuosta noin vaan. Aina maustamisen ei tarvitse olla hankalaa!

Uuniin menossa
kirjolohifilee
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulin kynttä
kourallinen basilikan lehtiä
sitruuna
1. Poista lohifileestä ruodot ja laita se uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria
2. Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut lohen päälle. Levittele valkosipuliviipaleiden päälle basilikan lehdet
3. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa se viipaleiksi. Asettele viipaleita lohifileen päälle
4. Kypsennä 225 asteessa 20-30 minuuttia riippuen fileen koosta.
Uuniin menossa
kirjolohifilee
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulin kynttä
kourallinen basilikan lehtiä
sitruuna
1. Poista lohifileestä ruodot ja laita se uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria
2. Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut lohen päälle. Levittele valkosipuliviipaleiden päälle basilikan lehdet
3. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa se viipaleiksi. Asettele viipaleita lohifileen päälle
4. Kypsennä 225 asteessa 20-30 minuuttia riippuen fileen koosta.
15. huhtikuuta 2012
Porkkana-fetapihvit
Kun kevät näyttää harmaan ja sateisen puolensa, täytyy kevään kirkkaus ja värit laittaa lautaselle. Porkkana pääsi taas pääosaan ja yllätti jälleen kerran positiivisesti! Tällä kertaa porkkana taipui raasteeksi ja sen myötä pihveiksi. Lähtökohtana kokkailussa oli jostain joskus leikattu ohje mutta toteutus tapahtui jälleen kerran hieman omalla tyylillä.

n. 8 kpl
0,5 dl cashewpähkinöitä
1 rkl appelsiinimehua
250 g porkkanoita
50 g fetajuustoa
1 kananmuna
0,5 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl jeeraa
0,5 tl jauhettua korianteria
mustapippuria
4 rkl vehnäjauhoja
1. Rouhi pähkinät ja kaada ne kulhoon. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja jätä odottamaan
2. Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Laita raaste kulhoon pähkinöiden joukkoon. Murustele kulhoon myös fetajuusto
3. Lisää loput aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä turpoamaan noin vartiksi. Jos massa jää kovin löysäksi, lisää vielä vehnäjauhoja
4. Paista pihvit pikkulettupannulla voissa
n. 8 kpl
0,5 dl cashewpähkinöitä
1 rkl appelsiinimehua
250 g porkkanoita
50 g fetajuustoa
1 kananmuna
0,5 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl jeeraa
0,5 tl jauhettua korianteria
mustapippuria
4 rkl vehnäjauhoja
1. Rouhi pähkinät ja kaada ne kulhoon. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja jätä odottamaan
2. Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Laita raaste kulhoon pähkinöiden joukkoon. Murustele kulhoon myös fetajuusto
3. Lisää loput aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jätä turpoamaan noin vartiksi. Jos massa jää kovin löysäksi, lisää vielä vehnäjauhoja
4. Paista pihvit pikkulettupannulla voissa
14. huhtikuuta 2012
Fetalla täytetyt suippopaprikat
Eräänä päivänä pahaa aavistamatta lueskelin facebookista uusimpia kuulumisia ja Liemessä - ruokablogin päivitys hyppäsi sieltä silmilleni. Fetalla täytetyt suippopaprikat!! Ah! Koin melkein vastustamatonta halua lähteä siltä istumalta kauppaan ostamaan tarvikkeet ja tekemään näitä herkkupaloja! Olosuhteiden pakosta jouduin kuitenkin hillitsemään itseni.
Suippopaprikasta olen aina tykännyt mutta ihastuin siihen aivan totaalisesti siskonmakkarakeittoa syödessä. Tavallinen paprikakin on ihanaa ja varsinkin täytetyt paprikat ovat ihania. Kaikki ruoka mikä täytetään jollain on ihanaa. Kaikki ruoka missä on juustoa, on ihanaa. Ja nyt vielä täytetään suippopaprikoita! Pakko olla hyvää!
Vietin lapsivapaata viikonloppua ihan itsekseni. Kävin aamulla kampaajalla ja hieman shoppailemassa. Nautin kevään tuomasta vapaudesta kun autottomana ihmisenä pääsen vihdoinkin taas liikkumaan ilman bussien aikataulujen kyttäämistä. Hieman nälkäisenä pyöräilin kotiin - uusi musta tukka (pikkuisen ärsyttävässä vastatuulessa) hulmuten, kaadoin lasiin kylmää ranskalaista valkoviiniä ja nautiskelin keittiössä paprikoita valmistaen. Nyt odottelen paprikoiden kypsymistä koko ajan hieman nälkäisempänä ja mietin, josko kaataisin odotellessani toisen lasillisen viiniä…
- - -
Kaadoin viinilasillisen vasta paprikoiden kaveriksi. Viineistä juurikaan ymmärtämättömänä en osaa arvioida viinin sopivuutta ruualle muutoin kuin oman suun perusteella. Viini maistui paremmalta paprikoiden kanssa kuin ilman, joten ilmeisesti valinta oli hyvä. Ja paprikat – ne olivat aivan loistavia!

2 suippopaprikaa
1 kananmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
100 g fetajuustoa
2 tl hunajaa
mustapippuria
suolaa
muutama basilikan lehti
0,5 dl parmesaaniraastetta
1. Pese paprikat ja tee niihin yksi pitkittäinen viilto. Kaavi siemenet ja vaaleat seinämät pois lusikalla
2. Sekoita kulhossa kananmuna ja jogurtti. Murustele joukkoon feta. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla sekä hienonnetuilla basilikanlehdillä
3. Täytä paprikat fetaseoksella ja ripottele päälle parmesaaniraaste
4. Kypsennä uunissa 200 asteessa puolisen tuntia
Suippopaprikasta olen aina tykännyt mutta ihastuin siihen aivan totaalisesti siskonmakkarakeittoa syödessä. Tavallinen paprikakin on ihanaa ja varsinkin täytetyt paprikat ovat ihania. Kaikki ruoka mikä täytetään jollain on ihanaa. Kaikki ruoka missä on juustoa, on ihanaa. Ja nyt vielä täytetään suippopaprikoita! Pakko olla hyvää!
Vietin lapsivapaata viikonloppua ihan itsekseni. Kävin aamulla kampaajalla ja hieman shoppailemassa. Nautin kevään tuomasta vapaudesta kun autottomana ihmisenä pääsen vihdoinkin taas liikkumaan ilman bussien aikataulujen kyttäämistä. Hieman nälkäisenä pyöräilin kotiin - uusi musta tukka (pikkuisen ärsyttävässä vastatuulessa) hulmuten, kaadoin lasiin kylmää ranskalaista valkoviiniä ja nautiskelin keittiössä paprikoita valmistaen. Nyt odottelen paprikoiden kypsymistä koko ajan hieman nälkäisempänä ja mietin, josko kaataisin odotellessani toisen lasillisen viiniä…
- - -
Kaadoin viinilasillisen vasta paprikoiden kaveriksi. Viineistä juurikaan ymmärtämättömänä en osaa arvioida viinin sopivuutta ruualle muutoin kuin oman suun perusteella. Viini maistui paremmalta paprikoiden kanssa kuin ilman, joten ilmeisesti valinta oli hyvä. Ja paprikat – ne olivat aivan loistavia!
2 suippopaprikaa
1 kananmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
100 g fetajuustoa
2 tl hunajaa
mustapippuria
suolaa
muutama basilikan lehti
0,5 dl parmesaaniraastetta
1. Pese paprikat ja tee niihin yksi pitkittäinen viilto. Kaavi siemenet ja vaaleat seinämät pois lusikalla
2. Sekoita kulhossa kananmuna ja jogurtti. Murustele joukkoon feta. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla sekä hienonnetuilla basilikanlehdillä
3. Täytä paprikat fetaseoksella ja ripottele päälle parmesaaniraaste
4. Kypsennä uunissa 200 asteessa puolisen tuntia
13. huhtikuuta 2012
Täytetyt munanpuolikkaat
Pääsiäisen pakollinen munamässäily tuli tänä vuonna toteutettua aamiaisen muodossa. Täytettyjä munanpuolikkaita kolmella tapaa ja kahvia – melko eleganttia!

7 kananmunaa
1 annos majoneesia
6 siivua ohuen ohutta kalkkunanfileeleikettä
puolikas punasipuli
85 g tonnikalaa
muutama tupsu persiljaa
3 viipaletta pehmeää vuohenjuustoa
muutama basilikan lehti
mustapippuria
1. Keitä kananmunat koviksi - eli 10 minuuttia - ja anna niiden jäähtyä. Kuori ja halkaise munat. Laita keltuaiset pieneen kulhoon ja munanpuolikkaat lautaselle
2. Valmista majoneesi ohjeen mukaan ja kaada se samaan kulhoon keltuaisten kanssa. Sekoita haarukalla tasaiseksi seokseksi ja jaa se kolmeen eri astiaan
3. Hienonna 5 kalkkunaleikesiivua hienoksi silpuksi. Kuori punasipuli ja hienonna sekin. Sekoita silput ensimmäiseen kulhoon
4. Sekoita toiseen kulhoon tonnikala ja muutama hienonnettu persiljatupsu
5. Sekoita kolmanteen kulhoon vuohenjuusto.
6. Mausta kaikki seokset mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla. Pursota seokset munanpuolikkaisiin (täytteitä jää hieman yli, ne voi syödä vaikka voileipäkeksien tai patongin päällä!)
7. Koristele kalkkunamunat kalkkunanleikesuikaleilla, tonnikalamunat persiljalla ja vuohenjuustomunat basilikalla
7 kananmunaa
1 annos majoneesia
6 siivua ohuen ohutta kalkkunanfileeleikettä
puolikas punasipuli
85 g tonnikalaa
muutama tupsu persiljaa
3 viipaletta pehmeää vuohenjuustoa
muutama basilikan lehti
mustapippuria
1. Keitä kananmunat koviksi - eli 10 minuuttia - ja anna niiden jäähtyä. Kuori ja halkaise munat. Laita keltuaiset pieneen kulhoon ja munanpuolikkaat lautaselle
2. Valmista majoneesi ohjeen mukaan ja kaada se samaan kulhoon keltuaisten kanssa. Sekoita haarukalla tasaiseksi seokseksi ja jaa se kolmeen eri astiaan
3. Hienonna 5 kalkkunaleikesiivua hienoksi silpuksi. Kuori punasipuli ja hienonna sekin. Sekoita silput ensimmäiseen kulhoon
4. Sekoita toiseen kulhoon tonnikala ja muutama hienonnettu persiljatupsu
5. Sekoita kolmanteen kulhoon vuohenjuusto.
6. Mausta kaikki seokset mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla. Pursota seokset munanpuolikkaisiin (täytteitä jää hieman yli, ne voi syödä vaikka voileipäkeksien tai patongin päällä!)
7. Koristele kalkkunamunat kalkkunanleikesuikaleilla, tonnikalamunat persiljalla ja vuohenjuustomunat basilikalla
12. huhtikuuta 2012
Savulohikakku
Joskus aikaisemmin jo kirjoitinkin että voileipäkakku on aina kuulunut olennaisena osana kahvipöytääni juhlassa kuin juhlassa. Pöytään kokoontuva juhlaporukka on vuosien kuluessa pienentynyt ja vaikka voileipäkakku on hyvää ja se kaikille hyvin maistuu, niin on kuitenkin ehkä hieman liioittelua tehdä normaalia voileipäkakkua tarjottavaksi neljälle aikuiselle. Onneksi on olemassa myös hieman pienempiä versioita ja yhtä ideaa testasin esikoisen synttärikahveille. Kakku onnistui loistavasti ja sankarin mummo tilasi samanlaisen kakun taukoevääksi perinteiselle äitienpäivän haravointiurakalleen.

pohja:
9 viipaletta real-leipää
50 g pehmeää voita
täyte:
200 g lämmin- tai kylmäsavulohta
1 punasipuli
200 g tuorejuustoa (yrtti-pippuri)
250 g maitorahkaa
1 rkl sitruunamehua
(suolaa)
koristeeksi esimerkiksi:
salaatin tai yrtin lehtiä
keitetty kanamuna
viinirypäileitä
1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija n. 16 cm) pohjalle leivinpaperi
2. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja murenna leivät kulhoon. Sekoita joukkoon pehmeä voi ja painele seos vuoan pohjalle
3. Valmista täyte: Poista lohesta mahdolliset ruodot ja nahka ja hienonna kala kulhoon. Sekoita joukkoon muut täytteen ainekset ja levitä täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka pakastimeen tunniksi ja nosta sitten jääkaappiin tarjoiluun saakka
4. Koristele juuri ennen tarjoamista
pohja:
9 viipaletta real-leipää
50 g pehmeää voita
täyte:
200 g lämmin- tai kylmäsavulohta
1 punasipuli
200 g tuorejuustoa (yrtti-pippuri)
250 g maitorahkaa
1 rkl sitruunamehua
(suolaa)
koristeeksi esimerkiksi:
salaatin tai yrtin lehtiä
keitetty kanamuna
viinirypäileitä
1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija n. 16 cm) pohjalle leivinpaperi
2. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja murenna leivät kulhoon. Sekoita joukkoon pehmeä voi ja painele seos vuoan pohjalle
3. Valmista täyte: Poista lohesta mahdolliset ruodot ja nahka ja hienonna kala kulhoon. Sekoita joukkoon muut täytteen ainekset ja levitä täyte vuokaan pohjan päälle. Laita vuoka pakastimeen tunniksi ja nosta sitten jääkaappiin tarjoiluun saakka
4. Koristele juuri ennen tarjoamista
9. huhtikuuta 2012
Persikan ja appelsiinin makuinen juustokakku
Tällaista Marien ohjeella tehtyä hyydytettyä kakkua sain syödä serkkuni luona talon isännän ja pienen pojan tuplasynttäreillä. Ihanan raikas ja kevyen kuohkea kakku vei kielen mennessään ja jo seuraavana päivänä linkki Marien blogiin kopsahti facebookin postilaatikkooni.
Pari viikkoa myöhemmin juhlimme pienimuotoisesti esikoisen 6-vuotispäiviä ja siihen juhlahetkeen tein tämän kakun. Työvaiheita on aivan tolkuttomasti ja likaisia astioita suunnilleen astianpesukoneellisen verran. Mutta kyllä lopputulos on kaiken vaivan arvoinen!

pohja:
250 g digestive-keksejä
75 g voita
0,5 prk persikkasosetta (esim. Piltti)
täyte:
7 liivatelehteä
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 prk säilykepersikoita
1 appelsiinin kuori + puolikkaan appelsiinin mehu
1 dl appelsiinitäysmehua
1 rkl sitruunamehua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
persikkakerros:
3 liivatelehteä
1,5 prk persikkasosetta (esim. Piltti)
puolikkaan appelsiinin mehu
60 g valkosuklaata
1. Laita täytteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen
2. Pingota irtopohjavuoan pohjalle (halk. 24 cm) leivinpaperi
3. Valmista pohja: murskaa keksit muruiksi ja sulata voi. Sekoita keksinmurujen joukkoon voisula ja persikkasose. Painele muruseos vuokaan ja nosta vuoka jääkaappiin odottamaan
4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kerma kolmanteen kulhoon ja sokeri keltuaisten sekaan
5. Tilsi persikat haarukalla mössöksi tai hakkaa veitsellä pieneksi silpuksi
6. Pese appelsiini huolella ja raasta sen kuori pieneen kulhoon. Purista puolikkaan appelsiinin mehu kuoriraasteen sekaan (jätä toinen appelsiinin puolikas odottamaan) ja mittaa kulhoon myös tavallinen appelsiinimehu. Purista joukkoon sitruunamehu. Kuumenna seos kiehuvaksi ja liuota liivatteet sekaan. Jätä odottamaan
7. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi
8. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
9. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös tuorejuusto
10. Kokoa täyteseos: Sekoita liivateseos persikkamurskan joukkoon ja sekoita sitten persikkaseos keltuaisvaahdon joukkoon. Kääntele sekaan ensin kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada seos vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi
11. Valmista persikkakerros: laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kaada persikkasose pieneen kulhoon ja purista joukkoon puolikkaan appelsiinin mehu. Kuumenna toisessa kulhossa tilkka vettä kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana persikkasoseen joukkoon. Levitä seos kakun päälle ja anna kakun hyytyä viileässä seuraavaan päivään
12. Irrota kakku vuoasta. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja valuta siitä raitoja kakun päälle. Lisää päälle koristeeksi suklaakarkkeja tai suklaarusinoita
Pari viikkoa myöhemmin juhlimme pienimuotoisesti esikoisen 6-vuotispäiviä ja siihen juhlahetkeen tein tämän kakun. Työvaiheita on aivan tolkuttomasti ja likaisia astioita suunnilleen astianpesukoneellisen verran. Mutta kyllä lopputulos on kaiken vaivan arvoinen!
pohja:
250 g digestive-keksejä
75 g voita
0,5 prk persikkasosetta (esim. Piltti)
täyte:
7 liivatelehteä
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 prk säilykepersikoita
1 appelsiinin kuori + puolikkaan appelsiinin mehu
1 dl appelsiinitäysmehua
1 rkl sitruunamehua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
persikkakerros:
3 liivatelehteä
1,5 prk persikkasosetta (esim. Piltti)
puolikkaan appelsiinin mehu
60 g valkosuklaata
1. Laita täytteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen
2. Pingota irtopohjavuoan pohjalle (halk. 24 cm) leivinpaperi
3. Valmista pohja: murskaa keksit muruiksi ja sulata voi. Sekoita keksinmurujen joukkoon voisula ja persikkasose. Painele muruseos vuokaan ja nosta vuoka jääkaappiin odottamaan
4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa kerma kolmanteen kulhoon ja sokeri keltuaisten sekaan
5. Tilsi persikat haarukalla mössöksi tai hakkaa veitsellä pieneksi silpuksi
6. Pese appelsiini huolella ja raasta sen kuori pieneen kulhoon. Purista puolikkaan appelsiinin mehu kuoriraasteen sekaan (jätä toinen appelsiinin puolikas odottamaan) ja mittaa kulhoon myös tavallinen appelsiinimehu. Purista joukkoon sitruunamehu. Kuumenna seos kiehuvaksi ja liuota liivatteet sekaan. Jätä odottamaan
7. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi
8. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
9. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon myös tuorejuusto
10. Kokoa täyteseos: Sekoita liivateseos persikkamurskan joukkoon ja sekoita sitten persikkaseos keltuaisvaahdon joukkoon. Kääntele sekaan ensin kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto. Kaada seos vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi
11. Valmista persikkakerros: laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kaada persikkasose pieneen kulhoon ja purista joukkoon puolikkaan appelsiinin mehu. Kuumenna toisessa kulhossa tilkka vettä kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana persikkasoseen joukkoon. Levitä seos kakun päälle ja anna kakun hyytyä viileässä seuraavaan päivään
12. Irrota kakku vuoasta. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja valuta siitä raitoja kakun päälle. Lisää päälle koristeeksi suklaakarkkeja tai suklaarusinoita
8. huhtikuuta 2012
Lihapullat kookoskastikkeessa
Takatalven ja yllättävien yöpakkasien kunniaksi täytyy taas saada lämmittäviä makuja lautaselle. Nämä lihapullat on maustettu hieman intialaiseen henkeen ja vievät mennessään niin nälän kuin vilunkin. Käyttämällä lampaan jauhelihaa tästä ruuasta saisi hieman enemmän intialaisen, mutta Suomessa kun ollaan niin naudan jauheliha käy tähän oikein hyvin. Alkuperäinen ohje taitaa olla peräisin Valion Kerma-lehden numerosta jotain vuodelta jotain.

pari nokaretta voita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
400 g naudan jauhelihaa
kukkurallinen ruokalusikallinen maissitärkkelystä
1 tl jeeraa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 tl suolaa
kastike:
voita
1 tl kurkumaa
0,5 tl jeeraa
0,5 tl chilirouhetta
1 prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2 laakerinlehteä
kanelitanko
2 tl juoksevaa hunajaa
2 dl kookoskermaa
1 dl kuohukermaa
1 lime
1. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota sipulit pehmeiksi. Jätä jäähtymään
2. Laita jauheliha kulhoon ja mittaa sekaan maissitärkkelys ja mausteet. Lisää myös jäähtynyt sipuli ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pieniä lihapullia. Kuumenna nokare voita pannulla ja ruskista lihapullat kauttaaltaan
3. Valmista kastike reunallisessa pannussa tai kasarissa. Sulata nokare voita ja lisää sen joukkoon kurkuma, jeera ja chilirouhe. Kuumenna hetkinen.
4. Valuta kirsikkatomaateista ylimääräinen neste ja lisää ne pannulle. Lisää myös laakerinlehdet, kanelitanko ja hunaja. Kuumenna viitisen minuuttia
5. Lisää pannulle kookoskerma ja tavallinen kerma. Pese lime huolellisesti ja leikkaa se viipaleiksi. Laita pari-kolme viipaletta kastikkeen joukkoon ja jätä loput tarjottavaksi annoksen kanssa.
6. Lisää lihapullat kastikkeen joukkoon ja keittele hiljakseen 20-30 minuuttia kunnes lihapyörykät ovat kypsät
7. Tarjoa riisin ja limeviipaleiden kera
pari nokaretta voita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
400 g naudan jauhelihaa
kukkurallinen ruokalusikallinen maissitärkkelystä
1 tl jeeraa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 tl suolaa
kastike:
voita
1 tl kurkumaa
0,5 tl jeeraa
0,5 tl chilirouhetta
1 prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2 laakerinlehteä
kanelitanko
2 tl juoksevaa hunajaa
2 dl kookoskermaa
1 dl kuohukermaa
1 lime
1. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota sipulit pehmeiksi. Jätä jäähtymään
2. Laita jauheliha kulhoon ja mittaa sekaan maissitärkkelys ja mausteet. Lisää myös jäähtynyt sipuli ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pieniä lihapullia. Kuumenna nokare voita pannulla ja ruskista lihapullat kauttaaltaan
3. Valmista kastike reunallisessa pannussa tai kasarissa. Sulata nokare voita ja lisää sen joukkoon kurkuma, jeera ja chilirouhe. Kuumenna hetkinen.
4. Valuta kirsikkatomaateista ylimääräinen neste ja lisää ne pannulle. Lisää myös laakerinlehdet, kanelitanko ja hunaja. Kuumenna viitisen minuuttia
5. Lisää pannulle kookoskerma ja tavallinen kerma. Pese lime huolellisesti ja leikkaa se viipaleiksi. Laita pari-kolme viipaletta kastikkeen joukkoon ja jätä loput tarjottavaksi annoksen kanssa.
6. Lisää lihapullat kastikkeen joukkoon ja keittele hiljakseen 20-30 minuuttia kunnes lihapyörykät ovat kypsät
7. Tarjoa riisin ja limeviipaleiden kera
6. huhtikuuta 2012
Kuhaa rosmariinillä ja sitruunalla
Kalamiehellä on siis ollut onni myötä tämän talven kalareissuilla ja sain jälleen kerran osani hienosta saaliista. Tällä kertaa esitin toiveen – kysyttäessä tietenkin - kokonaisesta kuhasta ja kaksin kappalein niitä minulle toimitettiin.

On se kuha vaan melkoinen peto! Kuusivuotiaan mielestä ihan kuin vampyyri!
Muistelen joskus nähneeni telkkarissa Jamie Oliverin kypsentävän kokonaisen kalan yrteillä ja sitruunalla täytettynä joten sille linjoille lähdin. Yrtiksi valitsin rosmariinin – hieman epäilevin mielin – joka osoittautui oikein hyväksi valinnaksi.

Mietin myös olisiko kalan sisälle tai päälle pitänyt lisätä hieman öljyä tai voita, mutta kala kypsyi kostean mehukkaaksi ilman rasvaakin. Suolaus jäi vähän vajaaksi mutta helpostihan tuota ripsautti hieman lisää lautaselle. Tällä kertaa kuha sai seurakseen perinteisen perunamuusin, joka saatettiin kuhan vaatimalle tasolle reilujen kermalorauksien avulla.

Uuniin menossa
1 kuha
suolaa
mustapippuria
muutama oksa rosmariinia
sitruuna
1. Ripottele kuhan vatsaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Täytä vatsa rosmariinioksilla ja sitruunaviipaleilla
2. Laita kala uunipellille ja sulje vatsa hammastikkujen avulla. Ripottele pinnalle vielä suolaa
3. kypsennä kalaa 225-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kalan koosta riippuen

Uunista tullut

Nahkansa riisunut
On se kuha vaan melkoinen peto! Kuusivuotiaan mielestä ihan kuin vampyyri!
Muistelen joskus nähneeni telkkarissa Jamie Oliverin kypsentävän kokonaisen kalan yrteillä ja sitruunalla täytettynä joten sille linjoille lähdin. Yrtiksi valitsin rosmariinin – hieman epäilevin mielin – joka osoittautui oikein hyväksi valinnaksi.
Mietin myös olisiko kalan sisälle tai päälle pitänyt lisätä hieman öljyä tai voita, mutta kala kypsyi kostean mehukkaaksi ilman rasvaakin. Suolaus jäi vähän vajaaksi mutta helpostihan tuota ripsautti hieman lisää lautaselle. Tällä kertaa kuha sai seurakseen perinteisen perunamuusin, joka saatettiin kuhan vaatimalle tasolle reilujen kermalorauksien avulla.
Uuniin menossa
1 kuha
suolaa
mustapippuria
muutama oksa rosmariinia
sitruuna
1. Ripottele kuhan vatsaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Täytä vatsa rosmariinioksilla ja sitruunaviipaleilla
2. Laita kala uunipellille ja sulje vatsa hammastikkujen avulla. Ripottele pinnalle vielä suolaa
3. kypsennä kalaa 225-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kalan koosta riippuen
Uunista tullut
Nahkansa riisunut
4. huhtikuuta 2012
Kuhaa voikastikkeessa
On onni olla kalamiehen vaimon työkaveri! Taas alkoi päivä valoisasti kalanyssäkän myötä – tällä kertaa paketista paljastui kaksi kuhaa kauniina valmiina fileinä. Vaikkakin kuha on parhaimmillaan ihan vaan voissa paistettuna ja suolalla ja pippurilla ripsuteltuna, jotenkin sitä vaan haluaa kuitenkin kokeilla jotain muuta. Se on varmaan semmoinen ruokaharrastajan tyyppivika!
Sirpan kokemuksien pohjalta lähdin kypsentämään kuhaa tällä kertaa uunissa. Voi näytteli merkittävän sivuosan tässäkin ruuassa. Selkeästikin voi on kuhan paras kaveri! Sirpa valmisti kuhansa Top Chefin ohjeiden mukaan ja minä valmistin kuhani Sirpan ohjeiden mukaan. Tässäpä se – ainakin kahteen kertaan testattu hyväksi todettu – kuhaa Beurre Montélla!

4 kuhafileetä
suolaa
voita paistamiseen
kastike:
0,25 dl vettä
200 g voita
0,5 sitruuna
suolaa ja pippuria
1. Valmista ensin kastike: kuutioi voi ja jätä odottamaan. Kiehauta vesi pienessä kattilassa. Lisää voita pari nokaretta kerrallaan samalla vispaten. Mausta kastike lopuksi suolalla ja pippurilla sekä puolikkaan sitruunan mehulla ja raastetulla kuorella. Jätä kastike odottamaan
2. Paista kalafileisiin pinta pannulla voissa ja nosta ne uunivuokaan. Valele fileet voikastikkeella ja kypsennä kalat kypsäksi 175-asteisessa uunissa – tämä vie ehkä reilun vartin verran. Valele fileitä kastikkeella myös paiston aikana. Lopun kastikkeen voit tarjota lautaselle annosteltuna
Sirpan kokemuksien pohjalta lähdin kypsentämään kuhaa tällä kertaa uunissa. Voi näytteli merkittävän sivuosan tässäkin ruuassa. Selkeästikin voi on kuhan paras kaveri! Sirpa valmisti kuhansa Top Chefin ohjeiden mukaan ja minä valmistin kuhani Sirpan ohjeiden mukaan. Tässäpä se – ainakin kahteen kertaan testattu hyväksi todettu – kuhaa Beurre Montélla!

4 kuhafileetä
suolaa
voita paistamiseen
kastike:
0,25 dl vettä
200 g voita
0,5 sitruuna
suolaa ja pippuria
1. Valmista ensin kastike: kuutioi voi ja jätä odottamaan. Kiehauta vesi pienessä kattilassa. Lisää voita pari nokaretta kerrallaan samalla vispaten. Mausta kastike lopuksi suolalla ja pippurilla sekä puolikkaan sitruunan mehulla ja raastetulla kuorella. Jätä kastike odottamaan
2. Paista kalafileisiin pinta pannulla voissa ja nosta ne uunivuokaan. Valele fileet voikastikkeella ja kypsennä kalat kypsäksi 175-asteisessa uunissa – tämä vie ehkä reilun vartin verran. Valele fileitä kastikkeella myös paiston aikana. Lopun kastikkeen voit tarjota lautaselle annosteltuna
2. huhtikuuta 2012
Chililohi
Kirjolohta sai pitkästä aikaa edullisesti ja ostin pari fileetä pakastimeen. Valmistin kalasta nopeaa arkiruokaa pannulla paistaen. Kylkeen nuudeleita ja aikuiseen makuun sitruunaista chilikastiketta. Nopeaa ja hyvää!

lohifilee
suolaa
pippuria
kastike:
1 rkl chilikastiketta
3 rkl öljyä
0,5 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1-2 tl chilirouhetta
2 valkosipulin kynttä
1. Poista lohesta nahka ja ruodot ja leikkaa se annospaloiksi. Paista kalapalat pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla
2. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin ja sivele kastiketta kypsän kalan päälle
lohifilee
suolaa
pippuria
kastike:
1 rkl chilikastiketta
3 rkl öljyä
0,5 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1-2 tl chilirouhetta
2 valkosipulin kynttä
1. Poista lohesta nahka ja ruodot ja leikkaa se annospaloiksi. Paista kalapalat pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla
2. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin ja sivele kastiketta kypsän kalan päälle
1. huhtikuuta 2012
Mustikka-vaniljamuffinssit
Leivoin synttäreitään viettävälle muffinsseja Pirkka-lehdessä olleen ohjeen innoittamana. Kaikki ei mennyt ihan niin kuin piti vaikkakin lopputulos oli oikein herkullinen.
Muffinssien vadelmat vaihtuivat oman pakastimen mustikoihin sillä lähikaupassa oli pienet vadelmapussit loppu. Pihiydessäni en raaskinut ostaa puolta kiloa vadelmia. Asia ok, mustikkamuffinssit ovat hyviä!
Appelsiinituorejuustosta en välitä, joten ostin maustamatonta tuorejuustoa ja maustoin sen itse sokerilla ja vaniljalla. Oikein hyvä ratkaisu!
Taikinan tein melkein ohjeen mukaan, korvasin vain maidon kermalla koska jääkapissa oli vajaa törppö kuohukermaa. Ei sinällään pitäisi aiheuttaa ongelmia. Ohjeen mukainen nestemäärä oli mielestäni kuitenkin liian pieni sillä silikooninen nuolija ei taikinaan pystynyt vaan piti vaihtaa järeämpään teräksiseen aseeseen. Lisäsin siis nesteen määrää ja tilanne oli jälleen hallinnassa.
Seuraavaksi tyrkkäsin taikinaan (liian) kohmeiset mustikat ja taikina muuttui entistäkin tönkömmäksi ja se piti painella käsin muffinssivuokiin. No, onnistui sekin ihan hyvin. Sipistely ei jäykän taikinan kanssa ollut helppoa ja vuoat tulivat aivan täyteen taikinaa. Tässä kohtaa jäykkä taikina koitui pelastukseksi eikä taikina kuohunut yli vaan muffinssit kohosivat nätisti.
Täytin 12 muffinssivuokaa taikinalla joka oli mitoitettu 15:lle muffinssille ja noin puolet taikinasta jäi vielä kulhoon. Mitä?! Voitelin ja jauhotin vielä pienen kakkuvuoan, painelin taikinan pohjalle, levittelin lopun tuorejuuston pinnalle ja paistoin puolisen tuntia uunissa. Hyvää tuli siitäkin.
Lopuksi tarkistin ohjeen ja huomasin että taikina oli 15:lle amerikanmuffinssille. Että silleen. Älä tee niin kuin minä tein vaan tee niin kuin minä neuvon!

12 kpl
1,75 dl vehnäjauhoja
0,25 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
1,25 dl sokeria
2 kananmunaa
0,5 dl kermaa (tai vähän reilusti)
80 g pakastemustikoita
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten
3. Sekoita jauhoseos ja kerma vuorotellen voiseokseen
4. Sekoita lopuksi taikinaan kohmeiset mustikat
5. Sekoita tuorejuuston joukkoon sokerit
6. Annostele taikinaa muffinssivuokiin puoleen väliin saakka. Laita taikinan päälle reilu teelusikallinen tuorejuustoseosta ja lisää päälle taas taikinaa
7. Paista muffinsseja 200 asteessa noin 20 minuuttia

Muffinssien vadelmat vaihtuivat oman pakastimen mustikoihin sillä lähikaupassa oli pienet vadelmapussit loppu. Pihiydessäni en raaskinut ostaa puolta kiloa vadelmia. Asia ok, mustikkamuffinssit ovat hyviä!
Appelsiinituorejuustosta en välitä, joten ostin maustamatonta tuorejuustoa ja maustoin sen itse sokerilla ja vaniljalla. Oikein hyvä ratkaisu!
Taikinan tein melkein ohjeen mukaan, korvasin vain maidon kermalla koska jääkapissa oli vajaa törppö kuohukermaa. Ei sinällään pitäisi aiheuttaa ongelmia. Ohjeen mukainen nestemäärä oli mielestäni kuitenkin liian pieni sillä silikooninen nuolija ei taikinaan pystynyt vaan piti vaihtaa järeämpään teräksiseen aseeseen. Lisäsin siis nesteen määrää ja tilanne oli jälleen hallinnassa.
Seuraavaksi tyrkkäsin taikinaan (liian) kohmeiset mustikat ja taikina muuttui entistäkin tönkömmäksi ja se piti painella käsin muffinssivuokiin. No, onnistui sekin ihan hyvin. Sipistely ei jäykän taikinan kanssa ollut helppoa ja vuoat tulivat aivan täyteen taikinaa. Tässä kohtaa jäykkä taikina koitui pelastukseksi eikä taikina kuohunut yli vaan muffinssit kohosivat nätisti.
Täytin 12 muffinssivuokaa taikinalla joka oli mitoitettu 15:lle muffinssille ja noin puolet taikinasta jäi vielä kulhoon. Mitä?! Voitelin ja jauhotin vielä pienen kakkuvuoan, painelin taikinan pohjalle, levittelin lopun tuorejuuston pinnalle ja paistoin puolisen tuntia uunissa. Hyvää tuli siitäkin.
Lopuksi tarkistin ohjeen ja huomasin että taikina oli 15:lle amerikanmuffinssille. Että silleen. Älä tee niin kuin minä tein vaan tee niin kuin minä neuvon!
12 kpl
1,75 dl vehnäjauhoja
0,25 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
1,25 dl sokeria
2 kananmunaa
0,5 dl kermaa (tai vähän reilusti)
80 g pakastemustikoita
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri toisessa kulhossa vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen samalla voimakkaasti vatkaten
3. Sekoita jauhoseos ja kerma vuorotellen voiseokseen
4. Sekoita lopuksi taikinaan kohmeiset mustikat
5. Sekoita tuorejuuston joukkoon sokerit
6. Annostele taikinaa muffinssivuokiin puoleen väliin saakka. Laita taikinan päälle reilu teelusikallinen tuorejuustoseosta ja lisää päälle taas taikinaa
7. Paista muffinsseja 200 asteessa noin 20 minuuttia
31. maaliskuuta 2012
Siskonmakkara-nuudelikeitto
Siskonmakkara on raaka-aine jota olen suorastaan vältellyt. Koskaan en sitä ole maistellut ja syy välttelemiseeni on - pakko myöntää - puhtaasti visuaalinen. Vaaleanpunainen lötkö makkara ei ole silmissäni kovinkaan houkutteleva näky.
Mutta kaikkea on kokeiltava - varsinkin kun kyseessä on ruoka-aine jonka herkullisuuden puolesta monet puhuvat. Perinteisesti siskonmakkarasta tehdään soppaa joten sille linjalle minäkin lähdin. Soppa ei kuitenkaan ollut makumaailmaltaan aivan kotimainen vaan mausteet veivät tulisuudellaan kauas idän suuntaan.
Lopputulos oli ihana! Siskonmakkara oli maukasta ja kyllä se mennen tullen lenkin ja kevyt snack -nakit hakkaa. En siltikään erityisiä huokauksia makkaran maun takia päästänyt vaan makunystyröitäni hivelivät enemmänkin lempeän tuliset chili, inkivääri ja valkosipuli. Samalla ohjeella onnistuu maukas itämäinen kanakeittokin! Keitto on tehty Maku-lehden numerossa 1/2012 olleen ohjeen pohjalta.

2 annosta
8 dl kanalientä
pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
0,5 dl makeaa chilikastiketta
2 shalot-sipulia
1 pieni suippopaprika
200 g siskonmakkaroita
2 viipaletta limeä
100 g nuudeleita
1. Mittaa kanaliemi kattilaan ja laita se kuumenemaan
2. Kuori inkivääri, halkaise se ja laita palat kattilaan. Kuori valkosipulin kynnet ja raasta ne kattilaan. Lisää kattilaan myös chilikastike
3. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Pese paprika ja poista siitä siemenet. Leikkaa sekin ohuiksi suikaleiksi.
4. Kun vesi kiehuu lisää kattilaan kasvikset. Purista siskonmakkaroista palleroita kattilaan. Keitä 10 minuuttia
5. Lisää kattilaan nuudelit ja limeviipaleet ja keitä vielä 5 minuuttia
6. Poista inkiväärinpala ja limeviipaleet ennen tarjoamista
Mutta kaikkea on kokeiltava - varsinkin kun kyseessä on ruoka-aine jonka herkullisuuden puolesta monet puhuvat. Perinteisesti siskonmakkarasta tehdään soppaa joten sille linjalle minäkin lähdin. Soppa ei kuitenkaan ollut makumaailmaltaan aivan kotimainen vaan mausteet veivät tulisuudellaan kauas idän suuntaan.
Lopputulos oli ihana! Siskonmakkara oli maukasta ja kyllä se mennen tullen lenkin ja kevyt snack -nakit hakkaa. En siltikään erityisiä huokauksia makkaran maun takia päästänyt vaan makunystyröitäni hivelivät enemmänkin lempeän tuliset chili, inkivääri ja valkosipuli. Samalla ohjeella onnistuu maukas itämäinen kanakeittokin! Keitto on tehty Maku-lehden numerossa 1/2012 olleen ohjeen pohjalta.
2 annosta
8 dl kanalientä
pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
0,5 dl makeaa chilikastiketta
2 shalot-sipulia
1 pieni suippopaprika
200 g siskonmakkaroita
2 viipaletta limeä
100 g nuudeleita
1. Mittaa kanaliemi kattilaan ja laita se kuumenemaan
2. Kuori inkivääri, halkaise se ja laita palat kattilaan. Kuori valkosipulin kynnet ja raasta ne kattilaan. Lisää kattilaan myös chilikastike
3. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Pese paprika ja poista siitä siemenet. Leikkaa sekin ohuiksi suikaleiksi.
4. Kun vesi kiehuu lisää kattilaan kasvikset. Purista siskonmakkaroista palleroita kattilaan. Keitä 10 minuuttia
5. Lisää kattilaan nuudelit ja limeviipaleet ja keitä vielä 5 minuuttia
6. Poista inkiväärinpala ja limeviipaleet ennen tarjoamista
Tilaa:
Kommentit (Atom)


