28. toukokuuta 2010

Kukkaleipä

Toukokuun helteisinä iltapäivinä istuskelimme poikien kanssa parvekkeella (ah, nuo ihanat parvekelasit kun ei tarvii pörriäisiä pelätä!!). Tai no jos tarkennan hieman, niin minä istuskelin ja pojat ravasivat edestakaisin ja kuljettivat parvekkeelle suuren osan leluvarannoistaan. Pääasia että kaikki viihdyttiin! Itse käytin aikaa vanhojen Glorian ruoka&viini –lehtien selailuun ja merkkailin sieltä potentiaalisia testattavia ohjeita.

Jauhopeukaloa syyhytti hieman edelleen ja kun kohdalle sattui mehevän näköinen kukkaleipä, laitoinkin saman tien esitaikinan tulemaan. Seuraavan päivän helteessä pyörittelin sitten taikinaa ja lämmitin uunia. Ois saattanu leipä kypsyä ihan tuossa parvekkeen pöydälläkin illan aikana auringon paahtaessa suoraan… ;). Ohje on Glorian ruoka&viini –lehden numerosta 59 (2/2009) – hieman oikaisin jotain työvaiheita, alla oma tapani.



2 leipää

päivä 1 (esitaikina)
2,5 dl vettä
n. 1 tl tuorehiivaa
4 dl ruisjauhoja

päivä 2 (taikina)
4 dl auringonkukansiemeniä
2,5 dl vettä
1/3 palaa tuorehiivaa
2 rkl hunajaa
2 dl vehnäleseitä
2 tl suolaa (oli miun suuhun hieman liikaa – tai sit mittaisin reilulla lusikalla)
8 dl vehnäjauhoja (en saanut noin paljoa uppoamaan)
0,5 dl auringonkukkaöljyä (käytin oliivi-)

pinnalle:
auringonkukansiemeniä

1. valmista esitaikina: liuota hiiva veteen ja lisää jauhot. Sekoita hyvin. Peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia
2. valmista taikina seuraavana päivänä: paahda halutessasi auringonkukansiemenet uunissa
3. liuota hiiva ja hunaja haaleaan (jos teet koneella) tai lämpimään (jos teet käsin) veteen. Lisää esitaikina ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon myös leseet, siemenet ja suola
4. Vaivaa jauhot vähitellen joukkoon. Lisää lopuksi öljy ja jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
5. Voitele suuri kulho ja kohota taikinaa siinä kelmulla peitettynä 1,5 tuntia. Painele taikina kasaan kohotuksen puolessa välissä
6. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Leivo paloista tangot ja anna niiden levätä liinan alla 10 minuuttia
7. Jaa molemmat tangot 8 palaan, pyörittele palat pulliksi ja asettele kukan muotoon kahdelle uunipellille. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä ja siivilöi halutessasi päälle myös hieman vehnäjauhoja. Peitä liinoilla ja anna kohota 1,5 tuntia
8. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita leivät uuniin. Laske viiden minuutin kuluttua lämpö 175 asteeseen. Kun leivät ovat olleet uunissa 10 minuuttia, vaihda peltien paikkaa ja jatka paistamista n. 40 minuuttia. Vaihda peltien paikkaa tarvittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti