11. toukokuuta 2011

Pannut kuntoon!

Täkäläisessä sanomalehti Karjalaisessa oli viime syksynä valurautaisten paistinpannujen kunnostusohje. Minunkin kaapistani löytyy kaksi valurautaista pannua – lahjaksi saatua. Jonkun verran olen niitä käyttänyt, mutta en oikein ole niiden salaiseen maailmaan päässyt sisälle.

Olinpa leikannut kunnostusohjeen talteen ja eräänä aamupäivänä sitten ryhdistäydyin ja kaivoin pannut esille. Eivät ne niin huonossa kunnossa olleetkaan kuin muistelin – niin, eipähän ne kaapissa kauheasti röppöönny. Harjoituksen vuoksi kuitenkin putsasin pannut.Ohjeen mukaan pannut pestään ensin miedolla pesuainevedellä ja hankaussienellä ja huuhdellaan vedellä. Pesun jälkeen pannut kuivatetaan liedellä tai uunissa. Seuraavaksi on vuorossa rasvaaminen. Pannulle levitetään ihraa ja pannua kuumennetaan 250 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ruokaöljyä jolloin pannua kuumennetaan 150 asteisessa uunissa 1-2 tuntia. Ylimääräinen rasva pyyhitään lopuksi pois. Ja pannu on valmis käyttöön!

2 kommenttia:

 1. Ihran pitää olla mielellään suolatonta. Sitä on aikas vaikeeta saada, mutta parempaa kuin öljy.

  Valurautaa kannattaa oikeesti käyttää, siitä kun imeytyy rautaa myös syötävään ruokaan. Jotkut ruoat on ihan pakko tehdä valurautapadalla - poronkäristys on tällainen.

  Iloisesta Keittiöstä saa valurautapadoille tarkoitettuja, sydämenmuotoisia patasuteja (MinDeco, Pöljä) kuudella eurolla.
  Sonja

  VastaaPoista
 2. Pitäis vaan ruveta enemmän käyttämään pannuja! Sienet on ainaki aivan älyttömän hyviä valurautapannulla (väljässä voissa) paistettuna! :) Ja Iloisesta keittiöstähän saa vaikka mitä muutaki kivaa! :)

  VastaaPoista