26. toukokuuta 2011

Pursotellaan jälleen – teemalla ”tekniikka haltuun”

Vietin jälleen mukavan illan opiskelun merkeissä. Joensuun Iloinen keittiö ja Decapitatedin Insanity järjestivät yhteistyössä pursotuskurssin jossa tällä kertaa perehdyttiin aikaisempaa kurssia enemmän pursotustekniikkaan ja erilaisten tyllien käyttöön. Kurssilla hyöri seitsemän innokasta työparia tutustumassa pursotuksen saloihin. Porukka oli mukava ja tunnelma leppoisa – joskin välillä ilmoille pääsi myös hieman epätoivoisia huokauksiakin!

Hieman reilun kahden tunnin aikana opimme valmistamaan pursotuskreemin sekä käyttämään pursotuspussia, oikeaa pursotusotetta ja erilaisia tyllia. Ja luonnollisestikin tekemään erilaisia pursotuksia! Kurssilla oli mahdollisuus myös kokeilla marsipaaniruusun valmistamista sekä suklaan spritsausta.


Insanity näyttää oikean pursotusotteen

Aivan ensimmäiseksi valmistimme pareittain pursotuskreemin. Kreemiä varten tarvitaan 500 g pehmeää margariinia. Margariiniin lisätään 350 g tomusokeria pienissä erissä koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi kreemiin lisätään vielä 1 rkl vettä ja seos vatkataan kuohkeaksi. Kreemin voi värjätä haluamallaan pasta- tai elintarvikevärillä tai maustaa aromeilla tai vaikkapa kaakaojauheella tai rommilla.Siitäpä sitten vaan kreemi pursotuspussiin ja pursottelemaan!


Tähtityllalla tehtyjä simpukoita, punosta, kiehkuroita, aaltoa, kukkasia… Tää oli se helppo vaihe!


Koripunos – tämäkin sujui ihan kohtuullisen vähällä vaivalla

Sitten olikin vuorossa ruusutylla, joka aiheutti niitä epätoivon huokauksia pitkin poikin. Ope näytti ensin ja onhan se helppoa kun sen osaa! Ruusua varten mutoillaan aluksi marsipaanista pieni puikula, jonka ympärille terälehtiä aletaan pursottamaan. Valmis ruusu laitetaan jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen ja nostetaan sitten kakun päälle koristeeksi. Aluksi tuntui hankalalta, mutta tekniikan oppi kyllä nopeasti – onneksi oli hyvä opettaja neuvomassa kädestä pitäen!Tässä vielä pursotusparini taidonnäyte:
Insanity näytti myös kuinka marsipaanista valmistetaan koristeruusuja. Tätäkin oli mahdollisuus kokeilla.Lopuksi näimme ja saimme kokeilla vielä suklaan spritsausta. Sulalla suklaalla voi koristella monenlaisia leivonnaisia. Suklaata voi pursottaa suoraan kakun tai leivonnaisen päälle. Kuvioita voi myös tehdä leivinpaperin päälle, jähmettää kylmässä ja siirtää valmiit koristeet kakun päälle. Spritsaustekniikalla voi koristella myös jälkiruoka-annosten lautasia. Insanityn Decapitated-blogissa voi käydä ihastelemassa opettajamme käden jälkeä upeissa kakuissa ja jälkiruoka-annoksissa!Iloisen keittiön Sonja oli järjestänyt kurssille myös pienen extra-yllätyksen. Sonjan ystävä kosmetologi Raila Elomäki Viso4-parturi/kampaamosta tuli tekemään kurssilaisille pikameikkejä ja neuvomaan meikkausasioissa. Siinä sitten sujuvasti pursottelun lomassa kurssilaiset pääsivät myös kaunistautumaan. Visio4 sijaitsee Joensuun keskustassa osoitteessa Torikatu 17. Lisätietoja löydät nettisivuilta tai Facebookista.Tätä kaikkea mahtui siis mukavaan iltaan iloisella kurssilla. Pursotukseen ja muuhunkin koristeluun tarvittavia välineitä voi hankkia Iloisesta keittiöstä torin laidalta (Siltakatu 12). Mahdollisista tulevista kursseista saat tietoa Iloisesta keittiöstä ja Facebookista (Iloinen Keittiö Joensuu).Suuret kiitokset mukavasta ja antoisasta illasta Sonjalle, Insanitylle ja kaikille kurssilaisille!


(Nykyinen osoite siis Siltakatu 12)

3 kommenttia:

 1. Ihana postaus Ansku! Ihanan herkullisia kuviakin, wau!
  sonja

  VastaaPoista
 2. Ihan mielettömän kivoja kuvia! Harmi ettei ite päässyt paikalle, olis opit ollut tarpeeseen. Onneksi näistä kuvista voi sitten kotona yrittää harjoitella :) Tuo ruusu on varmasti vaikein, tosin ei koripunoskaan ihan helpota vaikuta. Jääkö se marsipaanimötikkä sinne pursoruusun sisälle?

  VastaaPoista
 3. Juu, marsipaanipallero jää sinne sisälle. Se toimii niinkuin runkona sille ruusulle. Toteutetaan ihmeessä se oma pursotuskurssi! ;)

  VastaaPoista