1. joulukuuta 2013

Pähkinä-taatelineliöt

Joulukuun ensimmäinen päivä! Käsittämätöntä! Minne katosi loka- ja marraskuu? Syksy on hurahtanut ohi aivan huomaamatta ja nyt ollaan jo adventissa valmistautumassa joulun juhlaan kynttilöineen ja kynttelikköineen.

Joulukuun ensimmäinen päivä onkin ollut talvinen lumituiskuineen ja tuulineen. Aamulla käytiin seittemänveen kanssa mäenlaskussa ja viisivee jäi kotiin viettämään kuumeetonta päivää parin päivän sairastamisen jälkeen. Iltapäivällä uskaltauduimme kaupoille – se oli virhe!! Uusi sänky on tosin tilattu, yksi lapsi sai talvikengät ja kollarihousuja, toinen lapsi sai rukkaset ja äiti sai ruokaostokset hoidettua. Mutta voi hyvänen aika kun ei taas jälkikasvu osannut käyttäytyä isossa kaupassa!! Eli hermo kireellä kotiin. Lapset äkkiä elokuvan ääreen ja minä menin lepuuttamaan hermojani keittiöön.

Leivoin jouluntuoksuisen taatelikakun (jonka ohjeen olen jostakin leikannut) – ja tein sen ihan yksin! En edes taikinamaistiaisia tänään tarjonnut! Julmuuksien julmuus sentään. Valmista lopputulosta maisteltiin kyllä sitten kaikki yhdessä Afrikan tähden väliajalla ja kolme neljästä syöjästä totesi kakkupalan liian suureksi. Kakku on todella makeaa, eli kannattaa leikata pieniksi palasiksi. Kaloreita tässä on ainakin yksi tai kaksi, mutta itse tasasin tilannetta tekemällä reippaan lihaskuntotreenin kakun ollessa uunissa.



16 palaa

täyte:
200 g pehmeitä kuivattuja taateleita
2 dl omenatäysmehua
1 tl kanelia
0,25 tl neilikkaa
ripaus inkivääriä
1,5 rkl sitruunamehua (unohdin tämän kokonaan!)

taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl fariinisokeria
160 g pähkinärouhetta
2 dl kaurahiutaleita
175 g pehmeää voita

pinnalle:
3-4 rkl tomusokeria
1 rkl vettä

1. Pilko taatelit pieniksi paloiksi ja laita ne pieneen kattilaan. Kaada joukkoon mehu ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä vartin verran ja nosta
2. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, fariinisokeri, pähkinärouhe ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi. Nypi joukkoon pehmeä voi
3. Voitele uunivuoka (20 x 30 cm) ja painele puolet taikinasta vuoan pohjalle. Levitä taikinan päälle taateliseos ja lisää sen päälle loppu taikina. Tasoittele taikina kevyesti painellen
4. Paista 175 asteessa puoli tuntia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku pois vuoasta. Jäähdytä
5. Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset sekaisin ja valuta siitä raitoja jäähtyneen kakun päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti