18. maaliskuuta 2010

Kukkakaali-palsternakkarisotto

Ruokahaastetta jälleen pukkaa! Viime kuun tofu-haasteen voitti Kädenvääntöä blogin Pinaatti-tofulasagne. Tämän kuun aiheeksi Pitkä ja Pätkä valitsivat palsternakan. HUH! No kyllä minä sen kaupasta tunnistan ja olen joskus syönytkin, mutta erityisempiä muistikuvia ei tuohon juurekseen kuitenkaan liity. Eikä kyllä oikeastaan mielenkiintoakaan! Mutta haasteet on tarkoitettu vastattaviksi! Niinpä minäkin kiltisti ostin kolme palsternakkaa kaupasta. Nyt on kokkailtu pari lajia ja kyllä se vaan on hyvää! Kiitokset siis vielä hyvästä haasteaiheesta, taas sitä oppi jotain uutta!

Italialaishenkistä luonnollisesti tuli taas tehtyä. Jamien kirjasta Jamie Italiassa löysin melkoisen herkullisen näköisen kukkakaalirisoton – joka sekin ajatuksena tuntui hieman erikoiselta. Muokkailin hieman ohjetta ja lopputuloksena oli kukkakaali-palsternakkarisotto. Mielenkiintoinen makuyhdistelmä tästä tulikin: mietoa kukkakaalia, makeahkoa palsternakkaa, säväys valkoviiniä ja reippaasti parmesaania. Päälle rapsakoita leivänmuruja ja alle rucolapeti. Toimi oikein hyvin useasta vahvasta mausta huolimatta.



6 annosta

pangrattato:
2 kourallista kuivahtaneita leipäpaloja
5 anjovisfileetä
anjovisten öljyä tai oliiviöljyä
chiliä maun mukaan
voita

risotto:
1 l kana- tai kasvislientä
1 pieni kukkakaali
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 sellerin vartta
200 g palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
nokare voita
400 g risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
suolaa ja pippuria
70 g voita
100 g parmesaania
tuoretta persiljaa

1. Valmista ensin pangrattato: laita leipäpalat, anjovikset, chili ja luraus öljyä monitoimikoneen silppuriin ja surauttele muruseokseksi. Sulata voi pannulla paista murut rapeaksi. Jätä kulhoon odottamaan
2. Kuumenna risottoa varten kanaliemi pienessä kattilassa. Irrota kukkakaalista kukinnot ja laita ne kypsymään hetkeksi liemeen
3. Hienonna sipuli, valkosipulit ja varsiselleri. Kuori ja kuutioi (tai raasta) palsternakka. Kuumenna öljy ja voi kasarissa. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia kunnes ovat kunnolla pehmenneet
4. Lisää kasvisten sekaan riisi ja kuullottele jälleen hetkinen kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi (n. 1minuutti). Lisää sitten viini ja anna sen imeytyä riisiin
5. Lisää sitten kuumaa lientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan. Anna edellisen nesteen imeytyä kokonaan ennen kuin lisäät nestettä. Sekoittele ahkerasti!
6. Parin kauhallisen jälkeen lisää risottoon pehmenneet kukkakaalin kukinnot ja painele niitä hieman rikki. Jatka sitten nesteen lisäämistä kunnes kaikki liemi on käytetty
7. Lisää valmiiseen risottoon voi ja juustoraaste ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää myös persilja. Nosta risotto kuumalta levyltä, laita kansi päälle ja anna tekeytyä 2 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkulliselta ohjeelta! Ihailtavaa tämä sun italialaiseen ruokaan paneutuminen :) Miten kauan teema vielä jatkuu? Onko missään vaiheessa vielä ruvennut kyllästyttämään? Voisin kyllä kokeilla iteki italia-teemaa!

    VastaaPoista
  2. pangrattato kuulostaa mielenkiintoiselta! en ole moisesta kuullutkaan, mutta voisin kuvitella pitäväni. sopisi varmaan johonkin sosemaiseen keittoonkin ylle...hmmm...

    VastaaPoista
  3. Janna: Vielä ens viikon meinasin "opiskella". Miusta on niin tylsää aina laittaa "jotain vaan"-ruokaa. Nyt on kiva oikeesti ettiä tietoa ja tutustua uusiin raaka-aineisiin joita ei muuten tulis ikinä kokeiltua. Ruuasta ylipäätään tekis mieli oppia "kaikki" niin tällä tavalla on helppo rajata hieman! Miesväki meillä alkaa jo kysellä että millonkas meillä taas syödään tavallista ruokaa, eli seuraavaksi taas pitänee kotirauhan nimissä palata lihapullat ja makaroonilaatikko-linjalle (ja ihan suomalaisittain...). Sit taas joku uus teema pitää kaivella!

    Merituuli: en miekä oo ennen moiseen törmänny! Piti ihan tavaamalla Jamien kirjasta tavata että miten se kirjotetaan (toivottavasti nyt meni ees lähelle oikein!) :) Varmasti tosi hyvin kävis keittojen kaveriks! Varsinki jonkun miedon makusen. Tuo oli yllättävän voimakkaan makuinen vaikka en kauheesti anjovistaka laittanu (kotirauhan säilymisen nimissä jälleen ;)). Ei kyllä isäntä meinannu uskoa että tuossa sitä anjovista nyt sit on seassa! En maininnu ennen kuin oli jo annoksensa syöny ja varmistin vielä ensin että olihan hyvää? HIH!

    VastaaPoista