23. kesäkuuta 2010

Vaivaamatonta leipää (No-Knead Bread)

No-Knead bread eli vaivaamaton leipä on teollista leipää vierastavan kotiäidin pelastus! Nyt saadaan kotitekoista, tuoretta, lämmintä ja kooditonta leipää helposti tarpeen mukaan. Vaivaamaton leipä syntyy kuin itsekseen ilman vahtimista ja ennen kaikkea ilman vaivaamista (jota inhoan!). Taikinan ainekset vain sekoitetaan rempseästi sekaisin (ei ole pakko laittaa käsiään edes taikinaan), kohotetaan useita tunteja, taitellaan, muotoillaan kevyesti palloksi, kohotetaan ja paistetaan. Meneehän siihen toki oma aikansa, mutta erityistä läsnäoloaikaa ja vahtimista ei tarvita.

Alun perin idea on Jim Laheyn kehittämä. Taikinaa kohotetaan yön yli ja paistetaan rautapadassa kuumassa uunissa (kts. video!). Ideasta on kehitetty myös pikaisempi versio jota itse nyt kokeilin (kts. viedo). Kimmokkeen tähän sain Voisilmäpelistä. Vaivaamatonta leipää on kokeiltu myös Pastanjauhajissa – ja todennäköisesti monissa muissakin blogeissa! Tänä kesänä TV2:lla uusintana tulevassa Camilla Plum ja leipurin niksit –sarjassa Camilla on myöskin käyttänyt monesti pitkiä kohotusaikoja ja puhunut taikinan hellävaraisen kohtelun puolesta.

Ensimmäinen kokeiluni (kuvassa) sisälsi 4 dl vehnäjauhoja ja 3 dl rouheisia sämpyläjauhoja – aivan ihanaa! Toisessa leivässä käytin 2,5 dl vehnäjauhoja, 4 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 0,5 dl vehnäleseitä – eritavalla aivan ihanaa! Jälkimmäinen leipä kohosi hieman eri tavalla ja lopputuloksena oli leveämpi ja matalampi leipä. Tarkoituksena olisi nyt sitten tehdä leipää hieman useammin ja eri jauhoja kokeillen ja maistellen – ja samalla hieman enemmän ravintoaineita hakien!

Ja on se vaan nyt helppoa: tänä aamuna poikien vielä ollessa aamupalapöydässä sekoitin taikinan kohoamaan (n. 3min.), käytiin ulkoilemassa, syötiin lounas ja leikittiin. Hieman ennen päiväuniaikaa otin taikinan kulhosta, taittelin muutaman kerran ja muotoilin pellille kohoamaan (n. 4 min.). Nyt pienempi on unilla ja isompi lepäilemässä ja juuri äsken kävin ottamassa leivän uunista ja käärin liinaan pehmenemään (meillä ei tykätä rapeista kuorista). Melko hyvä tuoksu! Iltaruualla meillä syödään tuoretta leipää!1 leipä

3/4 rkl kuivahiivaa
3,5 dl vettä
1 tl sokeria
3/4 rkl suolaa (laitoin vajaan 1 tl ja miun suuhun se oli aivan riittävästi)
7 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata muilla haluamillaan jauhoilla)

1. Sekoita hiiva ja sokeri lämpimään veteen (kuivahiivalle n. 42 asteinen vesi!)
2. Sekoita suolat jauhoihin ja lisää jauhot vähitellen nesteeseen. Sekoita lusikalla ainekset taikinaksi
3. Jätä kohoamaan liinan alle. Kohota 2-5 tuntia - mulla livahti reilu 6 tuntia
4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja venytä ja taittele taikinaa kevyesti muutaman kerran. Muotoille kädessä palloksi (kts. ylläoleva videolinkki!) ja laita pellille leivinpaperin päälle liinan alle kohoamaan. Kohota 45 minuuttia
5. Ripottele leivän pinnalle hieman jauhoja ja tee terävällä veitsellä pintaan muutama viilto. Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Ota leipä uunista, kopauta pohjaa. Jos ääni on ontto, leipä on valmis, muutoin jatka kypsentämistä 5 minuuttia kerrallaan. Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

10 kommenttia:

 1. Kokeiltu on nyt vihdoinkin. Laitoin tavallista hiivaa noin 10-15g, pieni nokare kuitenkin. Hyvää tuli vaikka jäi matalemmaksi kun käytin ruis; sämpylä-ja vehnäjauhoa. Seuraavaksi menee kokeiluun porkkanaleipä tällä systeemillä, johon nesteenä piimää tai omenamehua...

  VastaaPoista
 2. Hyvä hyvä! :) Ihan saman oon todennu että mitä tummempaa jauhoa niin sitä matalampi on lopputulos. Mutta hyvää silti!

  VastaaPoista
 3. Hei, jopa mie oon tätä pari kertaa kokeillu ja hyvvää on ollu!!

  VastaaPoista
 4. Mitenkäs se on tällainen ohje ihan ohi mennyt..? Täytyy kokeilla huomenna, sen verran helpolta ja nopsalta vaikuttaa.

  VastaaPoista
 5. Suosittelen lämpimästi! :) Kohotuskori toimii hyvin tän leivän kans!

  VastaaPoista
 6. Tänään sain lopulta tehtyä ja että tuli hyvää. Jätin taikinan tosi löysäksi, niin että tarttui joka paikkaan. Sen verran jauhoja vaan sitten että sain taiteltua sen läjäksi ja kohoamisen kautta uuniin. Tuli aivan tajuttoman hyvä leipä. Koostumus on aivan täydellinen. Käytin hiivaleipäjauhoja ja muutaman desin korkeakuituista lesesekoitusta.

  VastaaPoista
 7. Hyvä samuli! :) Helppoa ja hyvää! Mie oon kokeillu monenlaisilla kombinaatioilla, paras melkein tulee vehnäjauhoilla ja kaurahiutaleilla ja toinen hyvä on täysjyvävehnä + vehnärouhe. Oon tehny myös 4 dl venhäjauhoja, 1,5 dl polentaa ja 1,5 dl mannasuurimoita, oikein hyvä sekin, hieman rapsakampi suutuntuma. Mutta variaatioita on aivan rajattomasti! Vehnää kannattaa tietysti käyttää että tulee kunnon sitko!

  VastaaPoista
 8. Voiskohan tuota kehitellä ja tehä ruisjauhoon sekä soija, mantelijauhoa, sillä en käytä vehnää juurikaan olleskaan!

  VastaaPoista
 9. Minnariitta: voithan kokeilla. Luulen kuitenki että kaipaa tuota vehnää että tulee kunnon sitko. Rakenne on ilman vehnää varmasti erilainen. Jos kokeilet niin tulehan kertomaan tuloksia! :)

  VastaaPoista