9. kesäkuuta 2010

Perunasämpylät

Voiko ihanampaa taikinaa olla? Voiko mikään kohota yhtä kauniisti? Voiko sämpylät oikeasti olla näin pehmoisia? Ja vielä seuraavana päivänäkin! Ohje on saksittu Kodin Kuvalehden numerosta 9/2009.



n. 20 kpl

7,5 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl perunamuusia
2 dl ohrajauhoja
18-19 dl vehnäjauhoja
0,75 dl öljyä

1. Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen
2. Lisää perunamuusi ja sekoita vispilällä
3. Alusta seokseen ensin ohrajauhot ja sitten vehnäjauhoja tarpeen mukaan (määrä riippuu siitä kuinka löysää muusia käytät). Taikina saa jäädä pehmeäksi
4. Vaivaa taikinaan lopuksi öljy ja kohota liinalla peitettynä tunnin verran
5. Jaa kohonnut taikina n. 20 palaksi ja pyörittele palat sämpylöiksi. Kohota liinan alla 15 minuuttia, voitele vedellä ja tee pintaan viillot veitsellä tai saksilla
6. Paista 225 asteessa kymmenisen minuuttia

8 kommenttia:

  1. Kiitos eilisestä, oli todella ihanaa nähdä! :)

    Perunasämpylät on kyllä jänniä - niistä tulee niin unelmapehmeitä! Kauniita ovat ja ihania herkkuja täällä taaas muuetnkin. Pasta carbonara mielessä... :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vaan itsellesi! :) Oli tosi mukavaa - varsinki seuraavana aamuna... ja iltapäivänä... ja alkuillastaki vielä... hih! Otetaan uusiks!

    VastaaPoista
  3. Voisiko mitä jauhoa käyttää ohrajauhojen tilalla kun tuo maha ei kestä ohraa...

    VastaaPoista
  4. Ihan mitä vaan! Tee vaikka kokonaan vehnästä tai laita osa ruista, täysjyvävehnää, sämpyläjauhoja tms. Tai vaikka sit kaurahiutaleita.

    VastaaPoista
  5. Taikinasta riittää kyllä enemmän kuin kahteenkymmeneen sämpylään. Juuri testattu reseptiä ja mielettömiä leipiä uuninpellit pullollaan :D!

    VastaaPoista
  6. Toista kertaa teen jo tällä ohjeella sämpylöitä. Kiitos ohjeesta :) Oikein pehmeitä ja maukkaita sämpylöitä tulee ja voin suositella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun on sopiva ohje löytynyt! Itse en ole näitä pitkään aikaan tehnytkään. Harmittavan paljon hyviä ohjeita vaan hukkuu ajan kanssa tänne arkistojen syövereihin.

      Poista