27. kesäkuuta 2010

Flammeküche

MTV3:n kesäohjelmistossa keittiöitämme rikastuttaa Chez Jouni. Ohjelman kokki Jouni Törmänen on ranskalaistunut suomalainen huippukokki joka kokkailee ohjelmassaan ranskalais-suomalaista ruokaa – ilmeisesti siis ranskalaisella tyylillä mutta suomalaisista raaka-aineista. Itseäni hieman hermostuttaa Jounin tyyli joka on (luonnollisesti) hienostuneen ranskalainen. Itse en oikein jaksa innostua loivista liikkeistä ja viimeisen päälle laittamisesta – Jamie Oliver –tyyli on itselleni mieluisampaa. Mutta pitäähän sitä huippukokin ohjelmaa katsoa, jospa vaikka oppisi taas jotain uutta!

Ainakin uusi mukava ohje tarttui mukaan! Nimittäin melkoisen herkullinen pekoni-sipulipiirakka, Flammeküche. Kirjoitin ohjelman aikana pikaisesti ohjeen ylös enkä sen kummemmin sitten tarkastellut ohjetta netistä, melkein ”oikein” meni! Jätin sipulit tarkoituksella marinoimatta ja paistoin ne ihan vaan öljyssä pannulla, pekonit paistoin myös kevyesti ennen pohjan päälle laittamista. Alla siis oma versioni ohjeesta, Jounin ohje löytyy täältä.




pohja:

5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
3 rkl oliiviöljyä
n. 2 dl vettä

täyte:

1 pkt pekonisiivuja
2 isoa sipulia
(öljyä paistamiseen)
200 g creme fraichea
muskottipähkinää
mustapippuria
timjamia

1. Sekoita pohjan kuivat aineet sekaisin. Lisää öljy ja nypi se joukkoon. Lisää vettä vähitellen kunnes taikina on sopivaa kaulittavaksi. Kauli vajaan uunipellin kokoiseksi levyksi ja laita pelille leivinpaperin päälle
2. Paloittele pekonisiivut ja paista niitä kevyesti pannulla – ei rapeaksi asti koska kypsyminen jatkuu vielä uunissa! Nosta pekonit pois ja jätä mahdollisimman paljon rasvaa pannulle. Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota ne pekonin rasvassa (lisää tarvittaessa öljyä)
3. Nosta sipulipannu levyltä ja sekoita joukkoon creme fraiche. Mausta ja levitä seos pohjan päälle. Ripottele päälle pekonipalat ja kypsennä 250 asteessa n. 15-20 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai haaleana.

3 kommenttia:

  1. Aah, liekkikakku on yks mun suurimmista herkuista, teen sitä vähintään kerran viikossa :D Mun käyttämä ohje (http://ruokahommia.blogspot.com/2009/11/lefan-liekkikakku.html) eroaa vähäsen tästä, pitää kyllä ehdottomasti kokeilla paistaa pekonit ja sipulit ennen uuniin viskaamista. Samoin muskottipähkinää ja timjamia!

    VastaaPoista
  2. Miulle tää oli olevinaan uus tuttavuus mutta nyt kun blogissasi kävin niin huomasin kyllä ottaneeni ohjeesi myös talteen - loputtomaan "testattavia" -kansioon jonne ei muista ikinä kurkkia... :)

    Purjo ei oo miun lempparisipulia ollenka, eli tuskinpa sitä rupean kovinkaan laajamittaisesti testaamaan. Kevätsipulilla mahtais tulla aika herkkua myös!!

    Joku aika sitten Glorian ruoka&viini -lehdessä oli laitettu ranskankermaan myös pizzan päälle, eli tämähän on varmaan melko samankaltainen juttu! En olis uskonu miten hyvää!!

    VastaaPoista
  3. Joo, huomasin saman Glorian ruoka&viinissä - pitänee kokeilla parmankinkkuversiota :)Oon käyttänyt nyt kesällä tässä purjon sijasta kevätsipulia, sopii hyvin jos on tarpeeksi makeaa.

    VastaaPoista