14. kesäkuuta 2010

Valkosuklaakuorrutettu mantelitorttu

Tein tällaista torttua iltakahvivieraille. Testaukseen pääsi siis gluteeniton torttupohja (vaikka vieraat eivät gluteenitonta tarvinneetkaan) ja uusi Tefalin silikonireunainen torttuvuoka. Kumpikin testeistä meni läpi loistavin arvosanoin!

Torttupohjan erikoisuus oli mielestäni peruna jota en makeissa piirakoissa ole nähnyt käytettävän. Peruna toi mukavaa kosteutta pohjaan. Korvasin osan mantelijauheesta hasselpähkinäjauheella koska kaapista löytyi jämäpussi joka alkoi olla ”vielä käyttökelpoista jälkeen päivämäärän”. Pohjasta tuli ihanan mehevä ja kostea ja valkeiden jauhojen karttajalle hyvä vaihtoehto! Päällehän voi kesällä ladata ihan vaan kermavaahtoa ja mansikoita ja syksyllä puolukoita ja kinuskikastiketta. Monikäyttöinen peruspohja siis. Ohje on toukokuun RuokaPirkasta (kerrankin testasin jotain ohjetta ihan tuoreeltaan!).



pohja:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
100 g voita
200 g keitettyä perunaa
150 g mantelijauhetta

päälle:
0,5 dl appelsiinimehua
60 g pinjansiemeniä (ja/tai mantelilastuja)
100 g valkoista leivontasuklaata

1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat.
2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon 2 rkl sokeria. Jätä jääkaappiin odottamaan
3. Vatkaa pehmeä voi ja loput sokerista vaahdoksi ja lisää keltuaiset yksitellen samalla hyvin vatkaten. Raasta tai hienonna kypsät perunat ja sekoita joukkoon mantelijauhe. Lisää keltuaisvaahtoon
4. Kääntele valkuaisvaahto sekaan varovaisesti
5. Paista 200 asteessa alatasolla 20-25 minuuttia. Pohja on valmis kun se irtoaa vuoan reunoista. Irrota reuna ja anna jäähtyä
6. Kostuta pohja mehulla
7. Paahda pinjansiemenet (ja mantelilastut) kuivalla kuumalla pannulla kunnes alkavat tuoksua ja anna niiden jäähtyä. Ripottele siemenet torttupohjalle ja rouhi päälle myös suklaa. Kuumenna kakkua 250-asteisessa uunissa 3-4 minuuttia. Vahdi tarkasti sillä suklaa palaa helposti!

2 kommenttia:

  1. Oikeata oikeata carbonaraa ei varmaan ole edes olemassakaan, mutta tuo siulta bongailtu ohje on ihan törkeen hyvä :) Mouhotkoon muut mitä mouhoaa :) Kiitos, oli hyvää!

    Nyt kun sais vielä toimimaan sen sivupalkin linkityksen niin sais sinnekin tuon siun blogin nakattua! Nyt sentään jo tekstissä onnistuu taas.

    Jänskä kakku, tuo pottu kuulostaa hauskalta pohjassa. Tuo siun silikonireunavuoka on varmasti tosi hyvä! Ja kätevä :)

    VastaaPoista
  2. Joo, tuo oikean carbonaran käsite on vissiin hieman häilyväinen. Tuleeko siihen kermaa vai ei ja pitääkö olla pancettaa vai "välttääkö" pekoni ja onko pekonilla ja pancettalla loppujen lopuksi suurtakaan eroa, käytetäänkö kokonaisia munia vai vain keltuaisia ja pitääkö laittaa pecorinoa vai voiko mennä pelkällä parmesaanilla. No aurajuustoa ei ainaka saa laittaa!! ;) Juu... Sanoisinko että pääasia että maistuu! Tulipahan hieman ohi tämän kommenttilootan aiheen! :)

    Tuo vuoka on tosi hyvä, suosittelen semmoista! Saa siistin piirakan josta on helppo leikata palasia kun ei tarvii kaivella vuoasta. Voisin kuvitella että murotaikinapohjaki toimis melkoisen hyvin tällä vuoalla!

    VastaaPoista