22. kesäkuuta 2011

Jääkahvi

Ensin tuli jäätee, en pystynyt ymmärtämään. Sitten tuli jääkahvi, en pystynyt ymmärtämään. Sitten maistoin Frezzaa ja yhtäkkiä pystyin helpostikin ymmärtämään maustetun kylmän kahvijuoman nerokkuuden kesähelteellä. Jääteetä en ymmärrä vieläkään.

Joskus tulee innostuttua blogipäivityksiä lukiessaan jostakin postauksesta niin paljon että se on aivan välttämätöntä toteuttaa heti! Viimeksi niin kävi viime viikolla Eevan parantajasmoothien kohdalla ja nyt vastaan tuli ihanan Pioner Womanin suuri lasillinen jääkahvia. Luin postauksen ja jätin sen odottamaan. Luin muiden blogien päivityksiä, kävin facebookissa ja palasin jääkahvin parin. Totesin että esivalmistelut täytyy tehdä etukäteen ja noin 10 minuutin kuluttua jääkapissa nökötti suuri kulhollinen kahvia tekeytymässä ja pakastimessa 5 pussillista jääpaloja jäätymässä.

Vaihe 1 – kahvin valmistaminen:
Sekoita suuressa kulhossa 120 g jauhettua kahvia (käytin ihan tavallista suodatinjauhettua Juhla Mokkaa) ja 2 litraa kylmää vettä. Peitä astia vaikkapa kelmulla ja jätä tekeytymään vähintään 8 tunniksi. Itse pidin seosta jääkaapissa reilusti yön yli, noin 14 tuntia.
Vaihe 2 – kahvin suodattaminen:

Ota esille toinen suuri kulho ja tiheä metallisiivilä. Laita siivilään harsokangas ja valuta kylmä kahvi sen läpi. Säilytä suodatettu kahvi suljetussa astiassa jääkaapissa.Vaihe 3 - jääkahvin valmistaminen:
Laita suureen lasiin muutama jääpala. Kaada lasiin kylmää kahvia noin 2/3 lasin tilavuudesta. Kaada kahvin sekaan maitoa kunnes lasi on melkein täynnä. Makeuta sokerilla ja mausta esimerkiksi vaniljauutteella. Makeuttamiseen ja maustamiseen voi käyttää myös erilaisia makusiirappeja ja aromeja. Sekoita juoma hyvin ja nauti!Omassa jääkahvissani sekoitussuhde oli 2 dl kahvia, 1 dl maitoa, 4 tl ruokokidesokeria ja 1 tl vanilja-aromia. Kokeilin myös Pioneer Womanin kehumaa kondensoitua maitoa kahvin makeuttamisessa, aivan loistavaa! Omaan suuhun sopivan sekoitussuhteen löydät kokeilemalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti