28. joulukuuta 2010

Joulu ja piparit

Joulu tuli ja joulu meni. Lasten joulu näkyi olohuoneessa joulukuusen ja telkkarin tienoilla ja ruokaharrastajan joulu oli jääkapissa joka oli tupaten täynnä! Ruokaa laitoin aattona sillä periaatteella että lauantain ja sunnuntain voi olla kauhaan koskematta. Suotakoon kauhallekin joulurauha!

Aattona lounaalla syötiin joulupuuro. Mantelin löysi tänä vuonna nuorimmainen. Aloin juuri tutkiskella hänen lautastaan tarkemmin että ei vahingossa mantelia nielaise. Ääneen tuumailin että katsotaan onko manteli tänne sattunut. Kuopus siihen tuumasi että täällä se on ja avasi suun. Siellähän se oli ja rouskutus vaan kävi. Manteli osui siis sille joka siitä todella nautti – itse jätän mantelin yleensä syömättä jos se omalle lautaselle osuu. Puuron kaverina söimme piirakoita, kinkkua, chilisinappia ja graavilohta (ensimmäistä kertaa graavasin ihan itse!).Joulupäivällisen menu piti sisällään seuraavaa:
- juustoja ja suolakeksejä
- karjalanpiirakoita
- lämminsavulohta
- silliä
- pekoniin käärittyä possun sisäfileetä
- pippurikastiketta (kermaa ja mustapekkajuustoa maustettuna sinapilla ja hunajalla)
- lohkoperunoita
- vaahterasiirappisia porkkanoita ja palsternakkoja
- punajuuria ja vuohenjuustomoussea
- marinoitua punasipulia
- valkoinen joulusalaatti
- kanelinen panna cotta ja luumu-rusinakiisseli

Sanoisinko että maha tuli täyteen! Palaan aiheeseen tarkemmin, kunhan ehdin ohjeita koneelle näpyttelemään. Tässä vaiheessa tarjoan maistiaisia piparinkoristelutalkoista. Pipareita tehtiin jälleen kerran ihan valmiista kaupan taikinasta vaikka joka joulu päätän että ensi jouluna teen vihdoin itse taikinan. Tänä vuonna joulukuussa energiaa on vienyt ihan muut asiat eikä keittiö ole juurikaan kutsunut. Oikaisin siis (jälleen kerran) piparitaikinan kohdalla.

Mutta pikeerin tein sentään itse Ruokatorstain ohjeella - ensimmäistä kertaa (esikoinen käytti valmista kaupan kuorrutetta)! Pikeerin teko oli helppoa, mutta itse koristelu yllättävän vaikeaa (jälleen kerran tekisi mieleni sanoa että kaikki piparit ovat 4-veen koristelemia…). Suurin ongelma oli tylla. Käytin pursotinpussia ja aavistuksen liian suurta tyllaa, jolloin reunapursotuksista tuli liian paksut. Myös pikeeri tuntui hieman liian paksulta. Täyttämiseen käytettävän pikeerin värjäsin punaisella elintarvikevärillä ja sen koostumus oli sopiva. Levittämisen apuna käytin hammastikkua. Koristelu oli mukavaa puuhaa, eli harjoittelu jatkukoon!
Pikeeri

ääriviivoja varten:
1 valkuinen
4-4,5 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua

täyttöä varten:
1 valkuainen
2,5-3 dl tomusokeria
5 tippaa sitruunamehua

2 kommenttia:

  1. Miekin tein kaupan taikinasta ja käytin kyllä kaupan valmiita pursotteita koristeluunkin. Nelivuotias ois kyllä hakannut meikän koristelut kuus nolla! :D Pitäs oikeasti tehdä pikeeriä joskus itsekin, kaverit sitä paljon kans kehuneet. Ne käyttää pursotukseen minigrip-pussia, saa ite säädellä sitä aukkoa.

    Hyvää vuodenvaihdetta <3

    VastaaPoista
  2. Kivojahan ne siunki piparit oli!! Mieki mietin minigrippiä, mutta en ois kuitenka osannu tehä tarpeeks pientä reikää... Ja tulipahan testattua tuo tyllakin että kyllä, se on liian suuri!

    VastaaPoista