14. marraskuuta 2010

Leipää korissa

Vuonna keppi ja kivi isäntä sai ensimmäiseen omaan kämppään muuttaessaan siskoltaan lahjaksi leipäkirjan (arvatkaa montaako ohjetta on testannut?!?). Siellä näin ensimmäisen kerran korissa kohotettuja leipiä – kauniita! Aina silloin tällöin olen jossakin kyseisten korien käyttöön törmännyt. Muistaakseni viimeksi näin Camilla Plumin käyttävän koria leivän kohottamiseen ja kovasti kyseisestä korista aloin haaveilla. Ja nyt sen löysin! Joensuun Iloisen keittiön hyllystä! Oitis korin ostin ja muutamana päivänä sitä heti testasin.Iloisen keittiön kohotuskori on Birkmannin tuote ja se on tehty rottingista. Leipää tehdessä taikina kohotetaan ensimmäisen kerran aivan normaalisti kulhossa. Kohotuskori jauhotetaan huolella (jauhoja saa käyttää reilusti!) ja leipä muotoillaan koriin kohoamaan vielä toiseen kertaan. Kohonnut leipä kipataan pellille ja paistetaan normaalisti.

Teen nykyisin kaiken leivän vaivaamattoman leivän ohjeella. Mitä vehnäisempi ja vaaleampi taikina on, sitä kauniimmin se kohoaa ja pitää muotonsa kohotessaan. Kohotusongelmia on ollut lähinnä hieman tummemmissa leivissä käytettäessä täysjyvävehnää tai ruista (vehnäjauhon lisänä). Silloin leipä monesti kohoaa vain sivuille jolloin lopputulos on leveä ja litteä. Nyt olen laittanut taikinan kevyen taittelun/mutistelun jälkeen koriin kohoamaan ja myös hieman tummempi leipä pitää oikein hyvin muotonsa. Lisäksi pinta saa korista kauniin kuvion.Käytön jälkeen olen pesaissut korin kevyesti haalealla vedellä ja harjalla ja kuivattanut (ja säilyttänyt) kuivauskaapissa ritilähyllyllä – eli ilmavasti. Löysin myös ohjeen että kohotuskori tulisi säännöllisin väliajoin ”desinfioida” uunissa (n. 130 astetta vajaan tunnin verran) jotta se kuivuisi kunnolla kauttaaltaan ja mahdolliset homeitiöt tuhoutuisivat.

Tätä koria kyllä suosittelen kotitekoisen leivän ystäville! Kiva idea vaikka joulunajan viemisiksi: leivän kohotuskori, tuore leipä ja leivänteko-ohje!

5 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä leipää, ei ole tätä korileipää tullut tehdyksi.

  VastaaPoista
 2. Joo, kivasti saa ilmettä tuolla korilla!

  VastaaPoista
 3. Olen katsellut noita koreja "sillä silmällä", kiva nähdä että se toimii ihan oikeasti.

  VastaaPoista
 4. En ole tuollaisesta korista kuullutkaan, mutta aika hauskan näköinen leipä siitä näyttää tulevan. Oliko kallis se kori?

  VastaaPoista
 5. Jaana: Oikein hyvin toimii! Ei kuitenka kauhean löysällä taikinalla, se tarttuu sit kiinni.
  Katiskatar: Kori tais muistaakseni maksaa n. 15 euroa.

  VastaaPoista