25. marraskuuta 2010

Uppomuna kelmussa

Uppomuna on kuoretta keitetty kananmuna. Kananmuna rikotaan kiehuvaan etikalla maustettuun veteen. Etikka auttaa kananmunaa pysymään paremmin kasassa kypsennyksen ajan. Uppomunaa ei keitetä kovaksi vaan keltuainen saa jäädä reilusti valuvaksi.

Herkulliselta näyttää ja kovin vaikealta myös! Australian Master Chefiä katsellesani (ja suomalaista versiota odotellessa!) näin uppomunan valmistamisen kelmun avulla. Melkeinpä samalta istumalta menin kokeilemaan. Ja hyvinhän se onnistui!! Sulatin uppomunan alustaksi pakastimesta ruispalan ja voi mahoton mikä herkku siitä tulikaan! Vain ruispala, voita (aitoa oikeaa tietysti), uppomuna ja ruususuolaa ja mustapippuria myllystä. Maailman paras iltapala!

Uppomunan valmistus tuorekelmun avulla

Vuoraa pieni kulho tuorekelmulla ja voitele se öljyllä


Riko kulhoon muna


Kääri kelmu nyytiksi. Poista ilma mahdollisimman hyvin nyytin sisältä ennen solmimista


Kuumenna kattilassa vettä ja keitä munanyyttiä 5-6 minuuttia


Nosta nyytti vedestä ja poista kelmu varovasti.


Lopputuloksesta ei olekaan erillistä kuvaa. 5,5 minuutin keittämisen jälkeen keltuainen oli täysin löysä ja valui halkaistaessa mukavasti leivän päälle. Uppomunasalaattia varten keitin munaa 6 minuuttia ja silloin keltuainen oli huomattavasti kiinteämpi – melkeinpä liiankin kiinteä. Salaatin päällä oleva muna saa olla selkeästi löysä, jolloin keltuaisesta tulee ikään kuin kastike salaatille.

3 kommenttia:

  1. miun on kans tehnyt tosi pitkään mieli testata tätä, aina tosin jäänyt tekemättä. hyvä tietää tuo keittoaika! mie syön kananmunan aina mahd löysällä keltuaisella, just ja just valkuainen hyytyneenä. viileeseen veteen ja pois 3,5 minuutin kiehumisen jälkeen. nam!

    VastaaPoista
  2. Katiskatar: vähänkö kannattaa!!! :D

    Cebic: mieki tykkään nimenomaan löysäks keitetystä kananmunasta, tää on herkkua!! Viitisen minuuttia on varmaan hyvä keittoaika!

    VastaaPoista