4. marraskuuta 2010

Sienimuhennos (lampaankäävästä tällä kertaa)

Katsaus vielä sienestyskauteen...

Kyläilimme miehen siskon luona hieman maaseutumaisemmassa ympäristössä. Heidän takapihan kuusikossa kasvoi melkeinpä yhdessä läjässä valtava saalis lampaankääpiä. Kyseistä sientä en ole koskaan nähnyt saatikka maistanut mutta luotettavien lähteiden mukaan kyseessä on herkullinen ruokasieni. Lampaankäävän voi sotkea typäskääpään joka on hieman eri värinen. Lampaankäävän tunnistaa varmasti viimeistään paistettaessa: sen väri muuttuu melko kirkkaaksi keltaiseksi.Putsailin puhdetöinäni kotona kolme kiloa lampaankääpiä ja siivutin ja paloittelin koko satsin. Siivut pääsivät kuivuriin ja kuutiot kohtasivat erilaisia kohtaloita. Sienten pakastamista olen joskus kokeillut ja lopputulos oli melkoisen sitkeä. Nyt ajattelin testata pakastamista uudelleen koska muutenkin sienistä olen enemmän alkanut tykätä.

Miehen siskon kanssa nopsaan googlailimme ja jollakin keskustelupalstalla neuvottiin pakastamaan lampaankääpää ihan tuoreeltaan kuutioituna, toinen ohje kehotti lisäämään tuoreiden kuutioiden päälle vettä ja kolmas oli sitä mieltä että kannattaa pakastaa perinteiseen tapaan, eli kypsentää pannulla ja pakastaa omassa liemessä. Kokeilin sitten kahden pikkurasiallisen verran näitä kaikkia tapoja ja palaan raportoimaan tuloksia myöhemmin talven kuluessa. Samaan syssyyn pakastin myös aamuista tattisatoa: punikkitattia paistettuna ja herkkutattia tuoreeltaan. Melkoisen antoisaksi on osoittautunut tämä sienivuosi!n. litra sienikuutioita (esim. tatteja tai lampaankääpää)
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kermaa/maitoa/niiden seosta (käytin 2,5 dl kolmen sipulin kermaa ja loput maitoa)
suolaa
mustapippuria
persiljaa

1. Paista sieniä pannulla kunnes kaikki neste on haihtunut
2. Lisää pannulle voi ja paista muutama minuutti
3. Ripottele sekaan jauhot ja sekoittele hyvin
4. Lisää neste, sekoita ja keittele hiljalleen vartin verran. Mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla

2 kommenttia:

  1. Hei! Mitä tapaa suosittelet tuossa lampaankäävän pakastamisessa?

    VastaaPoista
  2. Hei! En itse kauheasti pakastetusta sienestä ylipäätään välittänyt, suosittelen siis ehdottomasti kuivattamista! Varsinki kypsennettynä pakastettu sieni oli miun suuhun melko sitkeä. En nyt ihan satavarmasti osaa sanoa oliko niissä nyt sitten sen suurempaa eroa. Kypsennettynä sienet menee pakastimeen hieman pienempään tilaan kuin tuoreena kuutiona, eli siinä mielessä se on ehkä sitten paras tapa. Tänä vuonna oon kuivattanu kaikki saamani tatit!

    VastaaPoista